Annons
Nyheter

Nato-chefen till Putin: Släpp journalisten

Även Natos generalsekreterare kräver ett frisläppande av USA-journalisten Evan Gershkovich i Ryssland.
– Hans gripande väcker oro, säger Jens Stoltenberg i Bryssel.
Nato • Publicerad 3 april 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens i Bryssel.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Natochefen räknar med att de ryska anklagelserna mot den gripne Wall Street Journal-journalisten kommer att tas upp när Natos utrikesministrar samlas på tisdagen för ett tvådagarsmöte.

– Det är viktigt att respektera pressfriheten, journalisters rättigheter och rätten att ställa frågor och göra sitt jobb, säger Stoltenberg på sin presskonferens inför mötet.

Annons

Huvudämnet är annars att förbereda sommarens Natotoppmöte i Vilnius i Litauen, bland annat genom diskussioner om hur samarbetet med Ukraina ska utvecklas och hur Nato ska få alla medlemsländer att uppfylla målet om att lägga motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

– I Vilnius väntar jag mig att länderna ska enas om ambitiösa nya investeringsmål, där två procent av BNP blir ett golv, snarare än ett tak, säger Stoltenberg.

I vanlig ordning deltar Sverige fullt ut i Natomötet, i enlighet med den status som blivande medlem – invitee på engelska – som man fick i fjol somras. Samtidigt är Finland för första gången med som fullvärdig medlem, då det finländska inträdet formellt blir klart under tisdagen.

Fakta: Natomötet i Bryssel

Nato-ländernas utrikesministrar samlas i Bryssel under tisdagen och onsdagen.

Mötet inleds med att Finland välkomnas som medlemsland nummer 31 med en flagghissningsceremoni klockan 15.35.

Därefter hålls en första mötessession klockan 16, med fokus på situationen i Ukraina.

Under onsdagen hålls två sessioner: först en vanlig sittning från klockan 8.15 och sedan en sittning med kollegorna från Australien, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea från klockan 11.

Mötet avslutas med en presskonferens med generalsekreterare Jens Stoltenberg klockan 14.15 på onsdag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons