Annons
Nyheter

Natochef varnar inför Ukrainaförhandlingar

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att det finns en fortsatt och verklig risk för en rysk invasion av Ukraina.
Utspelet kommer inför spända samtal med Moskva i nästa vecka.
Nato • Publicerad 7 januari 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg efter mötet med Natoländernas utrikesministrar på fredagen.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Nato kallade till ett extra möte på fredagen, där huvudfrågan var utvecklingen i Ukraina och hoten om en militär upptrappning.

– Risken för en konflikt är verklig. Rysslands aggressiva handlande underminerar allvarligt säkerhetsordningen i Europa, sade Stoltenberg i Bryssel efter en videokonferens med Natoländernas utrikesministrar.

Fortsatt mobilisering

Annons

– Den ryska militära upptrappningen har inte avbrutits, den fortsätter och (Ryssland) fyller stegvis på med mer styrkor, mer utrustning.

Men Stoltenberg insisterar samtidigt på att USA inte bör ta några beslut som rör eller kan påverka europeisk säkerhetspolitik utan europeisk samsyn.

Från Washington DC kom starka signaler, när USA:s utrikesdepartement parallellt gick ut och sade att "ingen konversation om Ukrainas framtid kommer att genomföras utan Ukraina", enligt amerikanska UD:s presstalesperson Ned Price.

Han citerade utrikesminister Antony Blinken, som då hade haft ett telefonsamtal med Ukrainas utrikesminister Dymtro Kuleba.

Amerikanskt stöd

Blinken sade i samtalet att "USA stöder Ukrainas självständighet fullt ut, dess suveränitet, och territoriella integritet med den ryska aggressionen i åtanke", skriver AFP.

Högt uppsatta diplomater från USA och Ryssland möts på måndag i Genève i Schweiz för att diskutera Ukraina. Ryssland har samlat tiotusentals – enligt vissa bedömare omkring 100 000 – soldater till gränstrakterna mot Ukraina.

Måndagsmötet följs av samtal mellan Ryssland och Natos samtliga 30 medlemsländer, det första dylika mötet sedan juli 2019.

– Nato vill föra en ärlig dialog med Ryssland, med verkligt innehåll. Men vi måste också vara beredda på att de diplomatiska samtalen kan misslyckas, fortsatte Stoltenberg och underströk åter att en rysk invasion skulle få stora konsekvenser för Ryssland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons