unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nätpedofiler mer aktiva i virusets spår

Att fler är hemma och online har lett till ökade sexualbrott på internet. Ecpat öppnar särskild stödlinje för barn, och medan många yngre far illa tycker nätpedofilerna att de har ett bra läge.
Polisen ser en ökning av nätrelaterade sexualbrott mot barn. Arkivbild.
Polisen ser en ökning av nätrelaterade sexualbrott mot barn. Arkivbild.
Foto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix/TT

Som en följd av coronapandemin och att allt fler håller sig hemma har nätrelaterade sexualbrott mot barn ökat, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Framför allt är det skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner, sektionschef för polisens nationella it-brottscentrum, till radion.

– Tyvärr har vi också sett det, att förövare pratar om att den här situationen där barn är mer hemma med mindre vuxenstöd omkring sig går att utnyttja, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på Ecpat Sverige.

Hildingson Boqvist säger också att de vanliga vuxna kontakter som barn annars har, nu har reducerats eftersom många är hemma från skola och fritidsaktiviteter. På grund av de omständigheterna startar Ecpat Sverige en ny stödlinje dit barn kan ringa som vill ha stöd.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

– Nu i och med den situation vi har med corona kommer barn vara mer på nätet. Stödlinjen är för att barn och unga ska kunna få nån att prata med om hur man ska vara trygg på nätet, och få stöd och hjälp om barnen har varit utsatt för något, säger generalsekreteraren.

Enligt polisen handlar det dels om att förövare i högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, dels att de delar mer övergreppsmaterial på nätet.

Enligt polisens övervakningar ses en tydligt ökad aktivitet där förövare själva tycker att de har ett gynnsamt läge under pandemin när fler barn är online, och kontrollen i vissa fall minskar, enligt Ekot. Kontakten med barn tas främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

– Det ska man komma ihåg att det är absolut ingen speciell plattform. Det kan vara allt från (spelkonsolen) PS4 till andra chattar av olika slag, säger Patrick Cordner.

Läs mer

Mattias fick en ny chans – och tog den

Idol

Mattias fick en ny chans – och tog den

Mattias Nederman är vidare i Idol.

Många bedrägeriförsök mot 40-talister

Brott

Många bedrägeriförsök mot 40-talister

Använde Ystadsbons personnummer och beställde varor för 5 000 kronor.

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk.

Kultur

Anna Hallberg, Donia Saleh och Nina Björk tar plats på kritikerlistan

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu. Åsa Linderborg kvar i topp.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”

Förre rektorn polisanmäler kommunen

Turerna fortsätter

Förre rektorn polisanmäler kommunen

Polisanmälan mot Mattias Liedholm läggs ner.

Samtliga tre personer - 12, 21 och 22 år - omkom när bilen körde av vägen och in i ett träd på länsväg 832 mellan Skabersjöby och Torup öster om Malmö på torsdagskvällen.

Nyheter

Svedala: 12-årig pojke en av de döda när bil körde in i träd

Tre personer har avlidit efter en singelolycka i Svedala kommun.