Annons
Nyheter

Navalnyj fyller 47 – tiotals gripna i protester

Tiotals personer har gripits under protester i anknytning till den fängslade, ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyjs 47:e födelsedag.
Ryssland • Publicerad 4 juni 2023
En polis griper en demonstrant i Moskva med en skylt vars text lyder "Frihet för Alexej Navalnyj".
En polis griper en demonstrant i Moskva med en skylt vars text lyder "Frihet för Alexej Navalnyj".Foto: Dmitry Serebryakov/AP/TT

Navalnyjs medarbetare uppmuntrade på söndagen till demonstrationer både i Ryssland och utomlands för att visa stöd för oppositionsledaren, som riskerar att dömas till ytterligare tiotals år i fängelse.

Minst 45 personer greps i Moskva – vilka nu riskerar egna fängelsestraff. Anhängare dök också upp i S:t Petersburg och andra städer med skyltar och graffiti. Många greps även där.

Annons

En kvinna i Moskva är en av de gripna. Klädd i en huvtröja med budskapet "Du är inte ensam" höll hon en liten svart ballong med orden "Grattis på födelsedagen".

När hon fördes bort av poliserna frågade hon varför hon greps, men frågan möttes med tystnad.

Protester hölls även i flera europeiska städer.

I ett inlägg på sociala medier, som publicerades av Navalnyjs medarbetare, säger han att han skulle föredra att fira födelsedagen med familjefrukost, men "livet är sådant att sociala framsteg och en bättre framtid endast kan uppnås om ett visst antal människor är villiga att betala priset för rätten att ha en övertygelse".

Navalnyj återvände till Ryssland 2021, efter att ha blivit förgiftad i hemlandet och sedan återhämtat sig utomlands. Han greps omgående och har dömts till fleråriga straff flera gånger om i processer som allmänt anses vara politiskt motiverade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons