Annons
Nyheter

Navalnyjs krets går i exil

Moskva har på alla sätt försökt komma åt regimkritikern Aleksej Navalnyjs rörelse. Sedan i våras har inte mindre än åtta ledande personer inom hans antikorruptionsstiftelse FBK lämnat Ryssland.
Ryssland • Publicerad 18 augusti 2021
Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, före detta chefer inom Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, fortsätter att arbeta för verksamheten, men i exil.Foto: AP/TT
Ljubov Sobol under rättegången i början av augusti.Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT

Valet till duman i Ryssland närmar sig – den 17-19 september är det dags. Inför valet har Moskva på en mängd olika sätt slagit ned på oppositionella för att minska deras chanser i en hårt kontrollerad valrörelse.

Ett sätt är att med relativt mjuka medel få regimkritiker att gå i exil. Genom att anklaga dem för brott som ger förhållandevis milda straff finns möjligheten för dem att lämna landet – men om de kommer tillbaka blir straffet desto hårdare.

Annons

Den senaste i raden att lämna Ryssland är Navalnyjmedarbetaren Ljubov Sobol, som nyligen reste till Istanbul, enligt bland andra nyhetsbyrån Interfax. Sobol anklagades för att ha uppmanat människor att delta i en demonstration till stöd för Navalnyj i januari. På så sätt påstods hon ha brutit mot gällande pandemiregler.

Riskerar tio års fängelse

Redan i våras lämnade Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, båda tidigare ledargestalter inom FBK, Ryssland – flera månader innan antikorruptionsstiftelsen FBK extremiststämplades.

– Jag befinner mig där jag kan fortsätta mitt jobb. Det är klart att de är glada att alla har lämnat, och inte vill att jag kommer tillbaka, säger Volkov till TT om hur han tror att Moskva ser på att han gått i exil.

En rad rättsprocesser har inletts mot Volkov, nu senast en brottsutredning där han anklagas för att ha finansierat extremism. Om han eller Zjdanov återvänder till Ryssland kan upp till tio år i fängelse vänta.

– Alla dessa rättsprocesser behövs i propagandasyfte. I medierna kan de nu kalla oss för ”de förrymda brottslingarna Volkov och Zjdanov som vill undgå rättvisa”. Rent juridiskt stämmer det, och det använder de, säger han.

"Tagit det som en vink"

Den 3 augusti dömdes regimkritikern Ljubov Sobol, före detta jurist vid FBK, till ett och ett halvt år av frihetsbegränsningar, bland annat med innebörden att hon inte får lämna Moskva.

Men enligt nyhetsbyrån Interfax lämnade Sobol Ryssland den 7 augusti. Varken Sobol själv eller hennes medarbetare har kommenterat uppgifterna.

Vid den tiden hade domstolsbeslutet inte börjat gälla än.

– Har hon flytt landet så har hon gjort rätt. I juni behövde hon förnya sitt pass, och det gick så pass lätt att hon tog det som en vink. Sedan ändrade de demonstrativt hennes straff, vilket är en ännu tydligare vink, kommenterar Evgenij Rojzman, rysk politiker och författare, till den oberoende radiokanalen Moskvas Eko.

– Sedan kommer det uppgifter att om hon kommer tillbaka så ändras hennes straff. Då står det klart att man har skapat den här situationen för att hon skulle lämna.

Pekas ut som förrädare

Annons

Även två ryska oppositionspolitiker med planer på att ställa upp i dumavalet har flytt landet efter hot om gripandet och brottsutredningar.

Den belarusiska regimen har också tvingat oppositionella i exil det senaste året. En av de framträdande oppositionsföreträdarna i Belarus, Maria Kolesnikova, rev sönder sitt pass för att inte bli tvingad att lämna landet.

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), bekräftar att det gynnar Moskva när oppositionella går i exil.

– Det finns även andra auktoritära system som helst ser att besvärliga politiker lämnar landet eftersom det är en bekväm utväg, säger hon.

– Så fort de befinner sig i utlandet kan regimen också peka på att "titta, nu sitter de i Polen och är förrädare". Då kan de pekas ut ännu mer som att de går utlandets ärenden.

Fakta: FBK-toppar som har lämnat Ryssland

Åtta av 37 personer som haft ledande positioner inom Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK har lämnat Ryssland, enligt en sammanställning av den ryska nyhetssajten RBK.

Elva av de 37 utreds för närvarande för olika brott, och bara två har inte varit involverade i någon rättsprocess under 2020-2021.

En av dem avtjänar ett 2,5 år långt fängelsestraff. Två andra har dömts till husarrest.

Källa: RBK

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons