NBA-ledare i blåsväder efter Hongkongstöd

En kommentar på Twitter som gav stöd åt de protesterande i Hongkong har gjort att NBA-laget Houstons general manager Daryl Morey hamnat i rejält politiskt blåsväder.
Basket • Publicerad 7 oktober 2019
Daryl Morey. Arkivbild.
Daryl Morey. Arkivbild.Foto: Pat Sullivan/ap/tt

Morey skrev på basketlagets officiella Twitterkonto: "Kämpa för frihet. Backa upp Hongkong". Trots att hans inlägg snabbt togs bort och Morey bett om ursäkt har han förargat många i Kina. Kinesiska företag har brutit samarbete med Houston Rockets och lagets matcher ska inte längre sändas i statliga tv-bolaget CCTV.

CCTV har sagt att Moreys ursäkt inte var tillräcklig.

NBA-laget Brooklyns ägare Jeseph Ysai är delägare i kinesiska e-handelsjätten Alibaba. Han säger att skadan av Moreys tweet kommer att ta lång tid att reparera.

NBA försöker begränsa skadorna genom ett uttalande där man säger att man är extremt besviken på det ytterst olämpliga uttalandet av Morey som djupt sårat "våra vänner och supportrar i Kina" men att man hoppas att idrotten och NBA kan användas för att "överbrygga kulturella skillnader och förena människor".

En amerikansk politiker säger att han är stolt över Moreys ställningstagande och en annan slår ner på NBA som han menar bara tänker på pengar när man låter kommunistpartiet i Kina förneka den grundläggande mänskliga rättigheten att uttrycka sig fritt.

Houston Rockets följs av många kineser, framför allt för att Rockets haft en kinesisk stjärna i laget i många år, Yao Ming.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.