Annons

Coronaskräcken behåller greppet om börserna

De europeiska börserna fortsatte på onsdagen att falla hårt i den globala marknadsoro som skapas av coronapandemin.
I Stockholm tappade det breda OMXS-indexet 3,3 procent.
Börs • Publicerad 18 mars 2020
Fortsatta börsfall i Europa. Arkivbild.
Fortsatta börsfall i Europa. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

Coronakraschen har med onsdagens nedgång hittills raderat närmare 30 procent av OMXS-index på knappt en månad.

Bland tungviktarna på Stockholmsbörsen drog bland andra Hennes & Mauritz nedåt i kraft av sin indextyngd. Aktien rasade 7,9 procent. Familjen Perssons klädimperium har därmed tappat nästan hälften av sitt värde sedan årshögsta i slutet av januari.

Annons

H&M-konkurrenten Inditex, som driver Zara-butiker, har gjort gör en jättenedskrivning efter en tvärnit i försäljningen och skjuter upp ett utdelningsförslag till följd av det osäkra läget. Och aktien i klädkedjan MQ, som gjort en nyemission och samtidigt försätter dotterbolaget Joy i konkurs, rasade med 30,5 procent efter sin delårsrapport.

Spelbolaget Kindreds aktie föll 5,0 procent sedan dotterbolaget Spooniker åkt på en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor från Spelinspektionen för brott mot den nya spellagstiftningen i början av 2019. Kindred driver bland annat spelsajterna Unibet och Maria Casino.

Vitvarutillverkaren Electrolux aktie rasade samtidigt 18,9 procent, men den nedgången förklaras åtminstone delvis av att aktien från och med onsdagen handlas utan rätt till utdelning i Electrolux Professional, som ska knoppas av.

Mot strömmen, och bäst på storbolagslistan OMXS30, gick telekombolaget Ericsson. Aktien steg 3,0 procent. Medicinteknikbolaget Getinge fortsatte också uppåt och ökade 0,7 procent.

En annan aktie som gick mot strömmen var rapporterande Skistar, vars skidanläggningar i Hemsedal och Trysil i Norge är stängda. Aktien lyfte nästan med 3,3 procent efter en delårsrapport.

Men på de ledande Europabörserna var minerna dystra. CAC40-index i Paris gick ned 5,9 procent, DAX-index i Frankfurt tappade 5,6 procent och FTSE100-index i London föll 4,1 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons