Annons
Nyheter

Nederbörd och vind ger vädervarningar i norr

Två gula vädervarningar är utfärdade för måndagen i norra Sverige på grund av nederbörd. I norra Lapplandsfjällen hänger varningen kvar till på tisdag.
– Det är en kombinerad varning för nederbörd och vindar där, säger meteorolog Lars Knutsson på SMHI.
Väder • Publicerad 5 februari 2023
Snön kan orskaka halka på vägarna. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det har varit besvärligt väglag på många håll. Enligt Knutsson kan det vara den nederbörd som fallit i helgen som ställt till det för bilisterna.

– Den snö som ligger på vägbanor kan slipas ner och bli hal, så det blir ganska glatt på vägarna, säger Knutsson.

Annons

Kommande nederbörd i norr kan försvåra trafiksituationen ytterligare.

En gul varning har utfärdats för plötslig ishalka i både Norrbotten och Västerbotten under måndagskvällen. Nederbördsområdet kommer dock att vara splittrat så stora lokala variationer är att vänta.

– Det är generellt minusgrader. Det kan vara underkylt regn som faller på kalla vägbanor, och även om det inte är några stora mängder så kan det ändå räcka för att det ska bli halt, säger Lars Knutsson.

I norra Lapplandsfjällen är det inte halka som ställer till det utan i stället hårda vindar. En gul varning har utfärdats även här och ligger kvar till tisdag.

Nederbörden i kombination med snöfall gör att lavinfaran i Vindelfjällen nu bedöms som betydande, en trea på den femgradiga skalan.

– Det har kommit en del snö och det blåser i fjällen. Det innebär ju potential för en del laviner, förklarar Knutsson.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons