Annons
Nyheter

Verkstadsbolag ledde uppgång på börsen

Börs • Publicerad 15 februari 2023
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Uppåt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Joakim Ståhl/SvD-TT

Kurserna backade i onsdagens tidiga handel på Stockholmsbörsen, men under eftermiddagen vände de två viktigaste indexen upp. Breda OMXS steg 0,7 procent och OMXS30 med de mest omsatta aktierna lyfte 1,0 procent.

Bäst på OMXS30 gick värmepumpstillverkaren Nibe, som på morgonen redovisade kraftigt ökad vinst och omsättning i sin kvartalsrapport. Aktien rusade 7,4 procent.

Annons

Andra vinnare bland storbolagen var verkstadsjättar som Atlas Copco, Sandvik, ABB och Alfa Laval. De steg mellan 1,6 och 2,5 procent.

I botten på OMXS30 fanns fastighetsbolaget och medicinteknikföretaget Getinge, som backade 2,7 respektive 1,0 procent.

Aktien i Orrön, före detta Lundin Energy, tappade 1,5 procent, trots att energibolaget på morgonen levererade en positiv rapport med ökad vinst jämfört med förra året.

De ledande europeiska börserna steg, FTSE100-index i London 0,6 procent, CAC40-index i Paris 1,2 procent, och DAX-index i Frankfurt 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons