Annons
Nyheter

Drottning Elizabeth hyllade krigets offer

75-årsdagen av andra världskrigets slut i Europa firades i coronapandemins skugga. Stats- och regeringschefer i bland annat Frankrike, Norge, Storbritannien och Tyskland deltog i högtidliga evenemang, men den vanliga folkfesten uteblev – nästan.
Europa • Publicerad 8 maj 2020
Emmanuel Macron hjälper till med kransen vid Triumfbågen i Paris.
Emmanuel Macron hjälper till med kransen vid Triumfbågen i Paris.Foto: Charles Platiau/pool/AP/TT
Norges kung Harald under 75-årsevenemangen i Oslo på fredagen.
Norges kung Harald under 75-årsevenemangen i Oslo på fredagen.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT
Storbritanniens drottning Elizabeth höll ett tv-tal från Windsor Castle som sändes på segerdagens kväll.
Storbritanniens drottning Elizabeth höll ett tv-tal från Windsor Castle som sändes på segerdagens kväll.Foto: Buckingham Palace/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, förbundsrådets talman Dietmar Woidke och författningsdomstolens ordförande Andreas Vosskuhle vid en ceremoni i Neue Wache i Berlin.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel, förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier, förbundsrådets talman Dietmar Woidke och författningsdomstolens ordförande Andreas Vosskuhle vid en ceremoni i Neue Wache i Berlin.Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/AP/TT
En krigsveteran (till höger) talar med yngre kollegor, efter två minuters tystnad på Whitehall i London.
En krigsveteran (till höger) talar med yngre kollegor, efter två minuters tystnad på Whitehall i London.Foto: Frank Augstein/AP/TT
Åskådarna håller avstånd när The Royal Air Force Aerobatic Team flyger över Buckingham Palace i London.
Åskådarna håller avstånd när The Royal Air Force Aerobatic Team flyger över Buckingham Palace i London.Foto: Frank Augstein/AP/TT

– Ge aldrig upp! Misströsta inte!

Maningen kom från brittiska drottning Elizabeth vars hyllning till alla dem som offrat livet i andra världskriget sändes i tv på segerdagens kväll.

Annons

Den 94-åriga monarkens tv-framträdande inleddes med ett stycke av hennes far kung Georg VI radiotal som sändes den 8 maj 1945.

Drottningen påminde om de miljontals människor som förlorat sina liv så att "vi kan leva som fria människor i en värld av fria nationer".

– Vi ska och vi kommer att minnas dem, fortsatte hon.

We'll meet again"

I Storbritannien brukar annars veteraner hålla gatuparader, men dessa var inte tillåtna i pandemitider. Efter drottningens tal förenades dock tusentals britter genom att på gatorna invid sina hem gemensamt sjunga den klassiska "krigssången" We'll meet again".

I Oslo, där krigsslutet kallas frigjøringsdagen, släpptes en ensam vit fredsduva över Nobels Fredssenter, och kungafamiljen deltog i flera ceremonier.

I Berlin lade förbundskansler Angela Merkel, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och andra tyska toppolitiker ner minneskransar i minnesmonumentet Neue Wache.

– Om vi inte håller ihop Europa, även under och efter denna pandemi, lever vi inte upp till den 8 maj, sade Steinmeier i sitt tal.

– Vi vill ha mer, inte mindre, samarbete i världen.

Spöklikt tomt

Senare på eftermiddagen talade Angela Merkel med USA:s president Donald Trump och de båda ledarna enades om att det är viktigt att hålla minnet av kriget och dess fasor levande.

Champs-Élysées i Paris rapporteras ha varit spöklikt tom när Frankrikes president Emmanuel Macron deltog i ett lågmält högtidlighållande vid Triumfbågen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons