Annons

Turkiet: AKP kräver omval i Istanbul

Maktpartiet AKP vägrar acceptera valresultatet – trots att Turkiets valmyndighet sagt nej till en omräkning av samtliga röster i mångmiljonstaden Istanbuls 31 valdistrikt.
Turkiet • Publicerad 9 april 2019
Maktpartiet AKP vill att lokalvalet den 31 mars görs om eftersom man anser att det förekommit oegentligheter. Arkivbild från en vallokal i Istanbul i mars.
Maktpartiet AKP vill att lokalvalet den 31 mars görs om eftersom man anser att det förekommit oegentligheter. Arkivbild från en vallokal i Istanbul i mars.Foto: Emrah Gurel/AP/TT

I stället kräver president Recep Tayyip Erdogans parti omval i Istanbul.

Partiets vice ordförande Ali Ihsan Yavuz förklarade vid en pressträff att hans parti upptäckt oegentligheter som direkt påverkat valresultatet, och därför vill man att valet görs om i prestigestaden.

Annons

President Erdogans AKP har redan förlorat borgmästarposten i huvudstaden Ankara till oppositionspartiet CHP. I Istanbul, med cirka tio miljoner väljare, är marginalen mellan CHP:s och AKP:s kandidater för närvarande färre än 15 000 röster till CHP:s fördel. Enligt Erdogan är den marginalen för liten för att CHP ska kunna utropa sig som segrare.

Erdogan sade i måndags att lokalvalet i Istanbul, som gick av stapeln förrförra helgen, förstördes av "organiserad brottslighet".

En förlust i Istanbul skulle innebära ett stort nederlag för AKP och Erdogan, som var stadens borgmästare innan han blev premiärminister och senare president.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons