Annons

Nervgiftsöverlevare mötte ryskt sändebud

I fjol avled den brittiska trebarnsmamman Dawn Sturgess efter att ha utsatts för det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok. Nu har hennes partner träffat Rysslands Storbritannienambassadör.
Storbritannien/Ryssland • Publicerad 7 april 2019
Specialister i skyddsdräkt söker igenom en byggnad i brittiska Salisbury förra sommaren. Arkivbild.
Specialister i skyddsdräkt söker igenom en byggnad i brittiska Salisbury förra sommaren. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP-TT

Partnern, 45-årige Charlie Rowley, anser dock inte att han fick några riktiga svar under lördagens 90 minuter långa möte på ryska ambassaden i London.

– Jag fick mest rysk propaganda, säger han till tidningen Sunday Mirror och lägger till att han finner ambassadörens förklaring av Rysslands oskuld "löjlig".

Annons

Rowley och Sturgess bodde i staden Amesbury, inte långt från Salisbury i sydväst där den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades med Novitjok i mars i fjol. I juni hittade Rowley en parfymflaska i Salisbury som han gav till sin flickvän – men som visade sig innehålla nervgiftet.

Även Rowley blev allvarligt sjuk men hämtade sig efter två veckor i koma. Far och dotter Skripal överlevde också giftattacken.

I höstas slog Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fast att det rörde sig om Novitjok, ett Sovjetutvecklade militärklassat nervgift, i båda fallen. Ryssland har nekat till anklagelserna om att Moskva ligger bakom förgiftningarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons