Annons

Nervösa kockar gör upp i "Mästerkock"-finalen

Snart korar TV4 sin tionde mästerkock – och bland finalisterna är nervositeten påtaglig.
Tv • Publicerad 30 mars 2020
Sofia Henriksson och Edvard Wistedt tävlar mot varandra i finalen av "Sveriges mästerkock". Pressbild.
Sofia Henriksson och Edvard Wistedt tävlar mot varandra i finalen av "Sveriges mästerkock". Pressbild.Foto: TV4

TV4:s populära matlagningsprogram börjar lida mot sitt slut för den här säsongen. Under semifinalen lyckades Sofia Henriksson ochEdvard Wistedt slå ut Christoffer Nordin och kommer nu göra upp om förstaplatsen. Vinnaren kommer som vanligt att vinna ett kokbokskontrakt.

I det förra avsnittet fick deltagarna presentera sina bokidéer. Sofia Henriksson siktar på en variant med en bred blandning av matträtter från världens alla hörn som också innehåller olika typer av spel och lekar. Edvard Wistedt vill i stället skapa en bok med fokus på matlagning utomhus med klassiska råvaror från Sverige.

Anmäld av sambo

Annons

Han blev anmäld till programmet av sin sambo, och hade inte särskilt höga förväntningar på vad den första auditionen skulle leda till.

– Min tanke var till en början bara att åka till Täby och laga lite mat inför juryn, se om jag var tillräckligt bra. Och det visade det sig att jag var, berättar han.

Sofia Henriksson har svårt att ta in att hon har tagit sig så här långt i tävlingen.

– Det var när jag såg semifinalavsnittet på tv som jag fattade att "herregud, jag är i final", säger hon.

"Kan gå fel"

Båda kockarna menar att konkurrensen är hård inför finalen.

– Sofia är en sjukt duktig och kreativ tjej, hon ser inga hinder i någonting. Det är stentufft. Samtidigt är jag otroligt glad över att vara i finalen med henne, säger Edvard Wistedt.

– Edvard är superduktig, alla har varit superduktiga matlagare. Det är också mycket tur och slump, när man är stressad och lagar mat kan saker gå fel jämfört med om man är hemma i sitt trygga kök. Vem som helst hade kunnat vara i final, säger Sofia Henriksson.

Men det är inte bara konkurrensen som är påtaglig i finalprogrammet. Även nerverna spökar inför det stora avgörandet.

– Så här nervös har jag aldrig varit, säger Edvard Wistedt.

TT: Hur hanterar man det?

– Jag har hela tiden försökt att fokusera på nuet, inte fara i väg och börja tänka på nästa steg. Det har nog hjälpt väldigt mycket, säger han.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons