Annons
Nyheter

Netflix har tonat ned förväntningarna

Senast rasade kursen efter kvartalsrapporten – nu har strömningsjätten Netflix redan flaggat för en avmattning av antalet nya kunder.
Ekonomi • Publicerad 19 juli 2021
Strömningsjätten Netflix väntar sig en blygsam tillströmning med en miljon nya prenumeranter under andra kvartalet. Arkivbild.
Strömningsjätten Netflix väntar sig en blygsam tillströmning med en miljon nya prenumeranter under andra kvartalet. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Förra kvartalet var förväntningarna högre ställda än utfallet – men bolaget fick knappt fyra miljoner nya kunder mot förväntade sex miljoner.

På tisdagskvällen kommer andra kvartalets siffror. Enligt bolagets egna estimat kommer antalet nya prenumeranter att stå nästan stilla men intäkterna väntas ändå öka från 7,2 miljarder dollar till 7,3 miljarder dollar andra kvartalet. Det senaste året har lönsamheten per kund ökat med sex procent.

Annons

Netflix är störst inom strömmad tv och film i världen och har över 200 miljoner prenumeranter. Bara i Kanada och USA finns 74 miljoner abonnenter, en femtedel av befolkningen om man räknar ihop länderna.

Med cirka hundra kronor i intäkter per prenumerant blir det ett minst sagt stadigt kassaflöde. Men aktieägarna är stingsliga i rapporttider. En avmattad ökning av antalet prenumeranter är tillräckligt för ett kursras, likt det tioprocentiga raset efter årets första rapport.

En miljon nya abonnenter

Nu är förväntningarna lägre ställda.

Inför rapportsläppet har Netflix redan flaggat för att försenade produktioner av serier kommer att minska inflödet av nya kunder, och att tillströmningen tar fart först andra halvåret.

Theodore Sarandos, innehållschef på Netflix, sade i samband med förra rapporten att arbetet med att hålla kvar kunderna med bra innehåll är ett arbete som pågår "dag för dag, vecka för vecka, år för år".

Förväntningen för andra kvartalet är drygt en miljon nya betalande abonnenter – en liten summa för Netflix som vuxit med miljontals abonnenter i månaden och senaste kvartalet mätte 208 miljoner betalande kunder världen över.

Fortsatt överlägsna

Förra året fick Netflix, som släppte den omtalade serien "Tiger King" i början av pandemin, nästan 40 miljoner nya betalande kunder.

Även konkurrenter som Disney plus och Amazon Prime Video ökade antalet prenumeranter markant.

Enligt Netflix självt är inte huvudkonkurrenterna om tittarnas uppmärksamhet andra strömningstjänster, utan linjär-tv och Youtube.

Fakta: Netflix Q1 och förväntad Q2

Omsättningen steg från 5,8 miljarder dollar första kvartalet 2020 till 7,2 miljarder dollar första kvartalet i år. Nettovinsten steg från 709 miljoner dollar till 1,7 miljarder dollar samma period.

Netflix väntar sig en omsättning på 7,3 miljarder dollar för andra kvartalet och en nettoinkomst på 1,4 miljarder dollar. De förväntar sig en ökning av antalet abonnenter med en miljon andra kvartalet (jämfört med 10 miljoner nya abonnenter andra kvartalet förra året).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons