Neurath chockad över ändringen i "Fartblinda"

Tv Artikeln publicerades
Skådespelaren Julia Ragnarsson spelar huvudrollen i
Foto: Christine Olsson/TT
Skådespelaren Julia Ragnarsson spelar huvudrollen i "Fartblinda". Tv-serien är baserad på boken med samma namn, skriven av Carolina Neurath.

Kärlek, sex och svek möter machokultur och avancerad ekonomi.

Filmatiseringen av Carolina Neuraths "Fartblinda" är en tillskruvad djupdykning i finansvärldens mörker – löst baserad på verkligheten.

Alla siffror verkar inte riktigt stämma för den utåt sett framgångsrika ST-banken. Ekonomijournalisten Bea Farkas, spelad av Julia Ragnarsson, börjar undersöka vad som egentligen döljer sig bakom de entusiastiska orden och den grabbiga jargongen. Men det finns ett problem – hon har en affär med bankchefen (Matias Varela).

Låter berättelsen bekant? Tv-serien "Fartblinda" är baserad på ekonomijournalisten Carolina Neuraths roman med samma namn, som i sin tur är baserad på hennes granskning av en av Sveriges största bankskandaler, HQ Bankkraschen. Rollfiguren Bea Farkas är delvis en spegling av henne själv, om än lite mer socialt kantig.

– Grundbulten är en bank som fuskar, som tar höga risker och döljer problematiken in i det sista. Mitt i krisen blir vissa personer överköpta till en annan bank, det sker bråk och stora konflikter, säger Carolina Neurath.

Tvivlar inte

Medan romanen är en twistad variant av verkligheten, tar tv-serien det steget längre. När Carolina Neurath fick höra att det skulle finnas en kärleksrelation mellan journalisten och bankchefen höjdes pulsen ordentligt.

– Min stora skräck är att någon ska tänka "undrar om hon gjorde någonting med den där vd:n". Men jag får hoppas att folk förstår skillnaden mellan det fiktiva och verkligheten, säger hon.

Julia Ragnarsson kunde senast ses i Ari Asters "Midsommar". Att gå från att spela en medlem i en mördarsekt i Hälsingland, till att spela en vass ekonomijournalist blev en stor omställning. Värst var manuset med krångliga ekonomiska begrepp som knappt ens en vanlig bankanställd förstår.

– Det är en svår värld att komma in i. Först och främst ska du förstå åtminstone hälften av vad du pratar om för att det ska kunna låta trovärdigt, säger Ragnarsson.

Carolina Neurath är inne på samma spår.

– När jag fick se provfilmningen tänkte jag att de var helt rätt för rollerna, men jag kände att jag inte tror på dem till 100 procent när de pratar ekonomiska termer. Men nu när jag har sett serien tvivlar jag inte en sekund, säger hon.

Mer Bea Farkas

Carolina Neurath tilldelades Guldspaden som 24-åring för sin granskning av den svenska revisionsbranschen och blev nominerad året därpå till samma pris för granskningen av HQ-härvan. Sedan dess har hon skrivit tre romaner, förutom "Fartblinda" även "Gränslösa" och "Brännmärkta". Nu för tiden arbetar hon som programledare för SVT:s "Morgonstudion".

Den som längtar efter mer Bea Farkas-äventyr har anledning att hålla hoppet uppe, om allt går som det ska kommer en till säsong.

– FLX har köpt optionen för nästa bok, "Gränslösa" och i slutet av "Fartblinda" läggs det in en liten krok till nästa serie, berättar Carolina Neurath.

"Fartblinda" finns tillgänglig på C More och har premiär på TV4 den 2 september.

Fakta

Fakta: "Fartblinda"

"Fartblinda" är en tv-serie baserad på Carolina Neuraths roman med samma namn från 2016.

Serien följer journalisten Bea Farkas (Julia Ragnarsson) som får reda på oegentligheter på ST-bankens tradingavdelning. Jakten försvåras av att hon har en kärleksaffär med bankens vd Peder Rooth (Matias Varela). I rollistan syns även Claes Månsson, Julia Dufvenius, Kajsa Ernst och Edvin Endre. Huvudregissör för serien är Jens Jonsson och för manus står Jesper Harrie, Maria Karlsson och Jonas Bonnier.

Serien har premiär den 2 september på TV4 och finns redan nu ute på C More.

Visa mer...