Annons
Nyheter

New York City inför nattligt utegångsförbud

I sex dagar och nätter har protester pågått mot rasism och polisvåld runt om i USA. På söndagen införde även New York City utegångsförbud.
En privat beställd obduktionsrapport visar att George Floyd, vars död fått protesterna att blossa upp, dog av kvävning vid polisinsatsen i Minneapolis.
USA • Publicerad 2 juni 2020
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
New Yorks borgmästare Bill de Blasio inför nattligt utegångsförbud. Arkivbild.
New Yorks borgmästare Bill de Blasio inför nattligt utegångsförbud. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington|DC.
Demonstranter och polis har drabbat samman i närheten av Vita huset i USA:s huvudstad Washington|DC.Foto: Alex Brandon/AP/TT

New Yorks borgmästare Bill de Blasio och delstatens guvernör Andrew Cuomo meddelade att utegångsförbudet gäller från klockan 23 till klockan 5. I ett radiosamtal med stationen WAMC i delstatens huvudstad sade guvernör Andrew Cuomo att 4 000 poliser hade patrullerat gatorna under natten mot söndagen, vilket inte räckt.

– Vi kommer att fördubbla det, till 8 000, sade guvernören.

Ny obduktion

Annons

Samtidigt fortsätter turerna kring Floyds död i flera polismäns grepp. En av familjen beställd obduktionen visar att Floyd dog av syrebrist, vilket skiljer sig från den första officiella obduktionen i kommunen Hennepin county.

Förloppet i Minneapolis påverkar den fortsatta utvecklingen av protester och oro, men de omfattande nattliga kravallerna och dagarnas medborgarrättsdiskussioner har nu fått en egen kraft, svår att stoppa.

Efter en helg av manifestationer och uppvigling som spred sig över hela USA så var måndagen, på dagen något lugnare. Men den politiska sprängkraften i ett polariserat land hördes tydligt:

– Vi har svarta söner, svarta bröder, svarta vänner. Vi vill inte att de ska dö. Vi är trötta på att det här händer, den här generationen accepterar inte det. Vi har tröttnat på förtryck, säger den 31-åriga demonstranten Muna Abd vid en manifestation vid Minnesotas delstatsparlament i Saint Paul.

Valrörelsen vaknar

Frustrationen gav genklang i den av coronapandemi och kravaller nästan stillastående valkampen inför presidentvalet i november.

– Ingen kan längre låtsas om det här. Hat gömmer sig. Det försvinner inte. Och när du har en person i maktställning som blåser in syre i det hat som gömmer sig under stenar, då kommer hatet fram, sade Joe Biden, Demokraternas presidentaspirant, i ett tal i en kyrka i hans hemstad Wilmington i delstaten Delaware, rapporterar AFP.

President Donald Trump, republikan, har i sin tur manat på guvernörer att ta i med hårdhandskar mot våldsamma demonstranter och uppviglare.

Trump skyller mycket av våldsamheterna på vänsterextremister inom rörelsen Antifa, och skriver på Twitter att rörelsen ska terrorklassas. Trump skyller även upploppen på medierna, som han menar uppmuntrar till protesterna, samt lokala demokratiska guvernörer, som han anser inte har gjort tillräckligt för att stoppa kravallerna.

"Var är gripanden och de långa fängelsestraffen", skriver presidenten på Twitter.

Men många guvernörer, speciellt de som är demokrater, är motvilliga mot att ta emot stöd från presidenten.

Påminner om 1968

Annons

I försök att undvika nya nattliga kravaller har utegångsförbud utlysts i Washington DC och flera andra större städer i USA, som Los Angeles, Houston och Minneapolis. Det är de mest omfattande sådana åtgärderna sedan tiden efter mordet på Martin Luther King 1968, då USA också präglades av antikrigsdemonstrationer och en pågående valrörelse.

Nationalgardet är fortsatt utkommenderat i många delstater, inklusive Washington DC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons