Nyheter

Nibe hoppas på halvledarsatsningar

Ekonomi • Publicerad 17 november 2021
Vinstlyft i tredje kvartalet för Nibe, som tillverkar värmepumpar. Arkivbild
Vinstlyft i tredje kvartalet för Nibe, som tillverkar värmepumpar. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

Värmepumpstillverkaren Nibe hoppas på draghjälp från de stora investeringar som nu görs i halvledarproduktion runt om i världen. Satsningarna gynnar elementverksamheten, enligt Gerteric Lindquist, vd för bolaget.

Samtidigt plågas Nibe som många tillverkningsföretag av vad bolaget beskriver som "stora leveransstörningar, osäkra leveransbesked och rena komponentbrister från våra underleverantörer samt avsevärda prishöjningar".

Utmaningarna fortsätter i det innevarande kvartalet, enligt Nibechefen.

"Vi fortsätter därför att med största möjliga kraft anpassa oss till den rådande situationen med ett antal olika åtgärder", skriver Lindquist.

Nibe redovisar samtidigt en vinst före skatt på 1,17 miljarder kronor och en omsättning på 7,82 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 960 miljoner och omsättningen på 6,89 miljarder kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.