Annons
Nyheter

Nicaragua släpper 222 fångar till USA

Fler än 200 frihetsberövade personer som tillhör oppositionen i Nicaragua har frigetts av president Daniel Ortegas regering. De tidigare fångarna flögs till USA på torsdagen.
Nicaragua • Publicerad 9 februari 2023
Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild.
Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild.Foto: Ismael Francisco/AP/TT

"222 politiska fångar kommer till Washington, de har frigetts", uppger Arturo McFields, Nicaraguas tidigare ambassadör i den amerikanska samarbetsorganisationen OAS, i ett videoklipp publicerat på sociala medier.

Landets parlament har röstat för att personerna som släppts ska bli av med sitt medborgarskap.

Annons

"Förrädare till hemlandet förlorar sin status som nicaraguanska medborgare", heter det enligt lagen, som måste genomgå en andra omröstning senare i år för att bli klar.

Hundratals människor i Nicaragua fängslades i kölvattnet av protester mot regeringen 2018.

USA tycker att det är bra att de över 200 personerna frigetts.

– Nicaraguas regerings beslut är positivt och välkomnas, meddelar en talesperson från utrikesdepartementet i USA och tillägger att det är USA som har ombesörjt resan för de frisläppta.

Enligt utrikesdepartementet kommer de nu frigivna personerna inledningsvis att få stanna i USA i två år. En av de 222 tidigare fångarna är amerikansk medborgare.

USA har tidigare infört sanktioner mot Nicaragua, som man anser rör sig allt längre bort från demokrati.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons