Annons
Nyheter

Haley utmanar Trump i USA:s presidentval

Republikanen Nikki Haley ger sig in i kampen om Vita huset.
– Jag ställer upp i presidentvalet, säger hon.
Motkandidaten, tidigare presidenten Donald Trump, önskar henne lycka till.
USA • Publicerad 14 februari 2023
USA:s tidigare FN-ambassadör ställer upp i det kommande presidentvalet 2024. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

I en video som lagts ut på Twitter meddelar Haley att hon ställer upp i presidentvalet nästa år. Här berättar hon även om sin bakgrund som barn till indiska invandrare i South Carolina och om sin kärlek till USA.

– Etablissemanget i Washington har svikit oss om och om och om igen. Det är dags för en ny generation av ledarskap, säger 51-åriga Haley.

Annons

– Jag tolererar inte mobbare som ni vet, och slår man tillbaka mot dem gör det mer ont om man bär högklackat, avslutar hon videon.

Revisor och ex-guvernör

Revisorn Haley har tidigare varit sin hemstats guvernör och under en tvåårsperiod FN-ambassadör när Donald Trump var president.

Trump har tidigare meddelat att han ställer upp i nästa presidentval. Sent på tisdagen kommenterade han utmanaren Haleys beslut:

"Även om Nikki Haley sagt att 'jag aldrig skulle ställa upp som motkandidat mot min president, han var en stor president, den största under min livstid' så sade jag åt henne att hon skulle följa sitt hjärtas mening och göra det som hon känner att hon måste göra", sade Trump i ett uttalande till amerikanska CNN.

"Jag önskar henne lycka till!"

Kan bli först

Om Haley skulle bli Republikanernas presidentkandidat och gå hela vägen till Vita huset skulle hon bli USA:s första kvinnliga president.

När hon vann guvernörsvalet i South Carolina 2010 blev hon delstatens första kvinnliga guvernör och landets yngsta guvernör vid 38 års ålder.

Hittills är Haley den enda republikanen utöver Donald Trump som har deklarerat att hon ställer upp i presidentvalet 2024. Men många fler väntas ansluta sig under de kommande månaderna, bland dem Floridaguvernören Ron DeSantis, tidigare vicepresident Mike Pence, tidigare utrikesministern Mike Pompeo och senator Tim Scott från South Carolina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons