Annons
Nyheter

Nio millimeter räckte – Momo blev dräktig

Japan • Publicerad 10 februari 2023
En så kallad lar, ur gibbonfamiljen. Men inte Momo, utan en annan primat. Arkivbild.
En så kallad lar, ur gibbonfamiljen. Men inte Momo, utan en annan primat. Arkivbild.Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT

Ensam i sitt hem, ingen hane i sikte, men plötsligt gravid. Momo fick skötarna på djurparken i japanska Nagasaki att klia sig rejält i huvudet när hon födde en frisk gibbonbebis för två år sedan. Nu har DNA-analys och lite detektivarbete gett svar på den till synes jungfruliga födseln, rapporterar CNN.

Ito, en äldre gibbonherre i inhägnaden bredvid Momo, är pappan. Men hur gick det till om de två inte bodde ihop?

Annons

Djurparken säger till CNN att Ito och Momo lär ha använt ett litet hål i den stålkonstruktion som skiljer deras respektive inhägnader åt. Ett hål med nio millimeters diameter.

Gibboner, som blir mellan cirka 50–80 centimeter långa, existerar i det vilda främst i Sydostasien i ett flertal arter. De lever större delen av tiden i träden och är kända för sina sjungande läten. Antalet gibboner har påverkats kraftigt av skogsavverkning. Gibboner är monogama och håller i det vilda samman med ett par ungar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons