Annons
Nyheter

Nödläge utlyst i migrantkrisens Italien

Italiens högerregering utfärdar nationellt nödläge för att klara av läget med ett ökat antal migranter som tar sig till landet.
Italien • Publicerad 11 april 2023
Flyktingar ombor ett italiensk kustbevakningsfartyg i södra Italien. Arkivbild.Foto: Valeria Ferraro/AP/TT

Premiärminister Giorgia Melonis regering godkände nödläget på tisdagen, en insats som ska gälla i ett halvår. Ett extra tillskott på fem miljoner euro skjuts till insatserna för att ta emot migranter som tar sig från Nordafrika över Medelhavet till Italien.

Nödläge innebär bland annat att beslutsprocesser i parlamentet kan förkortas och dekret utfärdas i frågor som rör migration.

Annons

Hittills i år har 31 000 migranter anlänt till Italien. Under samma period ifjol och året dessförinnan kom omkring 8 000 migranter till Italien via Medelhavet.

I Lampedusas migrantförläggningar, som är byggda för att ta emot omkring 350 personer, befinner sig för närvarande omkring 3 000 migranter.

Italiens regering vänder sig samtidigt till EU:

– Nödläget löser inte problemet. Lösningen ligger i ett genomtänkt och ansvarsfullt ingripande från EU, sade civilförsvarsminister Nello Musumeci enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons