Annons
Nyheter

Nödtransport anländer till drabbade Tigray

Etiopien • Publicerad 15 november 2022
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, var en av parterna som skrev under en vapenvila i striderna om regionen Tigray.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, var en av parterna som skrev under en vapenvila i striderna om regionen Tigray.Foto: AP/TT

Den första hjälptransporten från Internationella rödakorskommittén (ICRC) har anlänt till den nödställda regionen Tigrays huvudort Mekele.

Leveransen består främst av medicin och material för akut sjuka. Röda Korsets transport är en del av överenskommelsen om vapenvila mellan Etiopiens centralregering i Addis Abeba och Tigrays ledning.

Annons

– Hjälpsändningen är den första sedan strider åter bröt ut i augusti, och kommer efter uppgörelsen i Pretoria (i Sydafrika) och i Kenya, säger Jude Fuhnwi som är ICRC:s talesperson i Etiopien.

Befolkningen på omkring sex miljoner invånare i regionen Tigray har lidit svårt och ofta varit avskuren under kriget i Etiopien som bröt ut i november 2020.

Uppgörelsen om vapenvila undertecknades den 2 november mellan regeringen i Addis Abeba och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Ett uppföljande dokument om uppgörelsen skrevs under i Kenyas huvudstad Nairobi i lördags.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons