Annons
Nyheter

Noll covidpatienter på iva i åtta regioner

Åtta av landets regioner hade noll patienter som vårdades för covid-19 på iva vid lunchtid på torsdagen. Men minskningen av virussmittade i behov av intensivvård har saktat in.
Coronaviruset • Publicerad 8 juli 2021
Nedgången av iva-patienter som vårdas för covid har minskat. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

29 personer totalt intensivvårdades i Sverige på grund av coronaviruset vid den dagliga avstämningen på torsdagen.

Samma tid var åtta av regionerna helt fria från covidpatienter: Halland, Västmanland, Uppsala, Gävleborg, Jämtland/Härjedalen, Västernorrland, Västerbotten och Gotland.

Annons

Men den kraftiga minskningen av coronapatienter i behov av iva-vård som syntes i juni har nu stannat av, berättar Göran Karlström som är arbetsledare på intensivvårdsregistret.

– Nedgången har tappat fart. Vi hoppas nu att vi inte får några nya ökningar, säger Göran Karlström.

Han hänvisar till utbrotten av deltavarianten som Värmland och Blekinge har haft, samt ökningen av smittofall i Norrbotten .

– Det är något som vi inte unnar någon. Vi hoppas att vi slipper se det någon mer stans.

Iva-avdelningarna är hårt belastade även utan coronapatienter inräknade, säger Karlström.

– Med tanke på hur förra sommaren var så vill vi till varje pris få ut fyra veckors sammanhängande semester för samtliga personal. Då blir det ont om platser, så beläggningsfrågan är ansträngd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons