Nördarnas webb blev allas – vad kommer nu?
Det var faktiskt just den 6 april 1991 som den allra första hemsidan laddades upp, i augusti samma år blev den första hemsidan tillgänglig för allmänheten. Men då bestod inte den uppkopplade allmänheten av mer än ett litet fåtal entusiaster.
Det där med world wide webb var inte särskilt mycket att hurra för i början. Trögt, fult och skakigt – bara att få upp en enda bild kunde ta flera minuter. Många, kanske de flesta vanliga människor, stirrade klentroget på skärmarna – "vad i hela friden ska vi med detta till?". Det är väl ingen överdrift att tillstå att de som fnös då har fått på nöten sedan dess.
Men vad finns i dag, som vi kanske skrockar över, men som kan stöpa om hela vår värld på samma vis som webben?
Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstad universitet, tror att det är flera olika nyheter kopplade till digitalisering, automation och artificiell intelligens som kommer vända upp och ned på vår värld framöver.
– När webben kom var de en speciell händelse, men nu är det nog hur snabb kommunikation integreras i olika saker, kopplat till artificiell intelligens som kommer att utgöra förändringen. Det möjliggör helt nya saker, säger hon.
Webben blir alltmer dold
Då, för drygt 25 år sedan, var det rätt få som kunde säga att de använde webben. Men det är likadant nu, fast av andra orsaker, konstaterar Anna Brunström.
– Nu säger ju ingen att man använder internet. Fast det gör vi ju hela tiden, för den tekniken ligger under allt vi gör. Tekniken är integrerad, men i början var den synlig.
Så kommer det att fortsätta, tror hon, och den kommer bara att bli ännu mer "dold".
– Det handlar om gränssnittet, kanske kan vi styra tekniken med rösten, eller med ett implantat som vi styr med våra tankar.
Verkligheten suddas ut
Vår verklighet kan också förändras tror hon – kanske kommer vi inte kunna skilja på det vi ser och upplever "på riktigt" och det som händer i cyberrymden, eller vad det nu kommer att kallas i framtiden.
– Som det är nu ser vi ju var bildskärmen tar slut och verkligheten börjar, men så kanske det inte kommer att vara i framtiden. Det kommer nog att suddas ut.
Internet var också väldigt stationärt – det var inte tal om att bära omkring på något som var uppkopplat, som i dag.
Brunström konstaterar att utvecklingen gått rent otroligt fort de senaste 25 åren.
– Det är svårt att veta vart den tar vägen. Och det kommer bara att bli ännu svårare om 25 år, för utvecklingen går ännu snabbare framöver.
Nyheter i vågor
– Sådana nyheter som artificiell intelligens kommer ofta i två vågor. Det var hett när jag läste datavetenskap på universitetet på 90-talet, men så blev det lite tyst om det. Den andra vågen kommer nu, när tekniken hunnit ifatt.
Men ny teknik är inte helt riskfri, påpekar hon.
– Det gäller att hantera den på rätt sätt, säger Brunström och syftar på demokratirisker och faror med att tekniken används i fel syfte.