unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nordisk krismekanism för hotande lägen

Spänt säkerhetsläge, naturkatastrof, provokativ militärövning – det är exempel på när en ny nordisk krismekanism ska kunna aktiveras.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Arnór Sigurjónsson, chef för försvarsfrågor på det isländska utrikesdepartementet, och Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen under en pressträff.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Arnór Sigurjónsson, chef för försvarsfrågor på det isländska utrikesdepartementet, och Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen under en pressträff.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Inom ramen för Nordefco (Nordic defence cooperation) möttes de fem nordiska ländernas försvarsministrar eller motsvarande på Karlbergs slott i Solna på tisdagen. Där kom de överens om att skapa en så kallad kriskonsultationsmekanism.

Bakgrunden är Rysslands aggression mot Georgien 2008, annektering av Krim 2014 och konflikten i östra Ukraina. Denna utveckling har försämrat säkerhetsläget i Norden, vilket fått Nordefco att bli mer operativt och fokuserat på sina omedelbara närområden.

Redan övat

Krismekanismen är tänkt att utlösas av försvarsdepartementen och ska vara ett stöd för regeringarna i trängda situationer. Länderna har redan testat upplägget och övat på olika scenarier – och nu aktiveras systemet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

– Det här bygger på att vi på ett snabbt sätt kan koppla upp oss mot varandra och att vi har krypterad och säkerhetsklassad informationslänk mellan länderna för att användas vid olika situationer när vi tycker att det är nödvändigt i en krissituation, men också i andra lägen när vi bedömer att det finns behov, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Stärker försvaret

Syftet med nyordningen är att stärka det gemensamma nordiska försvaret.

– Det här uppgraderar och höjer statusen för Nordefco som säkerhetspolitiskt instrument, säger försvarsministern och ger exempel på sådant som inträffat och hade kunnat utlösa krismekanismen om den varit i bruk:

• Militär och civil flygfart påverkas av gps som störts ut.

• Provokativt uppträdande som när ryska bombplan 2013 övade angrepp mot Sverige utan att svenskt stridsflyg kunde lyfta och markera närvaro (den så kallade ryska påsken).

• De enorma svenska skogsbränderna 2018.

Cyberhot också

Även cyberhot blir ett område för krismekanismen.

– Vi är väldigt skärpta på att cyber och hybrid är arenor som vi måste följa noga, och som också ingår i bevakningsansvaret, säger Peter Hultqvist.

TT: Kommer samarbetet mellan ländernas underrättelsetjänster att förstärkas med den här krismekanismen?

– Nej, det har inte diskuterats på det sättet. Vi har redan ett ordentligt samarbete på underrättelsesidan. Det här handlar mer om att koordinera och informera varandra på regeringsnivå i ett givet läge, svarar Peter Hultqvist.

Fotnot: Begreppet "cyber och hybrid" handlar inom försvarspolitiken om att bekämpa dataangrepp och tillslag som inte betecknas som traditionell krigföring.

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Bygglov

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Hemlighetsmakeriet kring affären har varit enormt.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Simrishamn

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Flera personer i bråk.

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.