Annons
Nyheter

Nordkorea hävdar test av ifrågasatt vapen

Nordkorea hävdar att man genomfört ännu ett test av en undervattensdrönare som kan utrustas med kärnvapen. Analytiker ifrågasätter dock om Nordkorea verkligen har ett sådant vapen.
Nordkorea • Publicerad 8 april 2023
En tv-skärm på en tågstation i Seoul i Sydkorea visar på lördagen bilder av drönartestet som publicerats av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.
En tv-skärm på en tågstation i Seoul i Sydkorea visar på lördagen bilder av drönartestet som publicerats av Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA färdades drönaren "100 mil simulerad undervattenssträcka och teststridsspetsen detonerades med stor exakthet".

KCNA konstaterar också att testet visade "tillförlitligheten hos det strategiska undervattensvapensystemet och dess förmåga till dödlig attack."

Annons

Den 23 mars hävdade Nordkorea att man testat en kärnvapenbestyckad undervattensdrönare med kapacitet att skapa en "radioaktiv tsunami".

Det påstådda drönartestet skedde efter att Sydkorea och USA på onsdagen höll en gemensam militärövning som involverade minst ett amerikanskt bombplan av typen B-52H med kärnvapenkapacitet.

Pyongyang betraktar den sortens övningar som förberedelser för en invasion och har svarat på andra liknande övningar med en mängd förbjudna vapentester.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons