Annons
Nyheter

Nordkorea skickar flygblad till Sydkorea

Nordkorea förbereder flygblad med kritiska budskap mot Sydkorea i en tid av försämrade relationer mellan länderna.
Trycksakerna ska skickas över gränsen söderut, enligt den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.
Nordkorea • Publicerad 20 juni 2020
Bilden som Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA publicerat visar förberedelser för en nordkoreansk flygbladskampanj mot Sydkorea.
Bilden som Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA publicerat visar förberedelser för en nordkoreansk flygbladskampanj mot Sydkorea.Foto: KCNA/AP/TT

Uppgifterna om flygbladen kommer dagen efter att Kim Yeon-Chul, Sydkoreas ansvarige minister för återföreningsfrågor, avgick med anledning av de ökade spänningarna länderna emellan.

Det sydkoreanska återföreningsdepartementet uppmanar Nordkorea att omedelbart lägga ned sin planerade kampanj.

Annons

Nordkorea har tidigare fördömt Sydkorea för flygblad som avhoppare sänt över gränsen norrut. Ofta har det på flygbladen riktats kritik mot landets diktator Kim Jong-Un för brott mot mänskliga rättigheter och för hans ambitioner att skaffa sig kärnvapen. Trycksakerna har varit fastsatta vid ballonger eller skickats via flaskpost.

Sydkorea har polisanmält två avhoppargrupper för de flygblad som förolämpat Pyongyang och varnat för tillslag mot aktivister som skickar sådana, men det verkar inte ha hjälpt relationen mellan länderna.

Pyongyang har dem senaste tiden bland annat hotat med att förstärka sin militära närvaro i och kring den demilitariserade zonen på gränsen mellan länderna och har enligt det sydkoreanska återföreningsdepartementet sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons