Annons
Nyheter

Expert: Kim inspireras av Putins kärnvapenhot

Nordkoreas kärnvapenarsenaler står redo för ett faktiskt krig, hävdar Kim Jong-Un dagen efter landets senaste robottest.
Det är tydligt att Kim inspireras av Vladimir Putins retorik kring kärnvapen, menar experter.
Nordkorea • Publicerad 13 oktober 2022
Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakar hand under en mötte i ryska Vladivostok i april 2019.
Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakar hand under en mötte i ryska Vladivostok i april 2019.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

– Våra nukleära stridsstyrkor bevisade än en gång sin fulla beredskap för ett faktiskt krig, för att få fienden under kontroll, säger Nordkoreas ledare enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det är första gången på månader som Kim Jong-Un uttalar sig om landets kärnvapenprogram.

Annons

På onsdagen sade Nordkorea sig ha avfyrat ett par projektiler som beskrivs som strategiska långdistanskryssningsrobotar, den senaste i en lång rad av tester från det slutna landet. Kim Jong-Un var på plats för att bevittna testerna, som enligt KCNA genomfördes för att öka stridseffektiviteten för de robotar som sägs kunna bära taktiska kärnvapen.

"Får näring från varandra"

Nordkorea har i årtionden hotat omvärlden – framför allt Sydkorea och USA – med att förvandla städer till "eldhav". Nu tycks Kim få alltmer inspiration och mod från Rysslands president Vladimir Putin och hans kärnvapenretorik, anser bedömare. Putin har upprepade gånger hotat med att ta till kärnvapen i kriget mot Ukraina.

– Putin och Kim får näring från varandra när de normaliserar rätten att kärnvapenbomba en fredlig granne – genom att upprepa hoten utan att det får några följder, säger Nordkoreaexperten Sung-Yoon Lee vid The Fletcher School of Law and Diplomacy i Massachusetts, USA, till AP.

– Putins hot låter seriösare än Kims eftersom vi ser blodspillan i Ukraina varje dag. Men Kims hot får inte avfärdas som tomt skrävel.

Ny lag godkänner attacker

Nordkorea har hittills i år genomfört fler än 40 robottester. Analytiker ser tecken på att landet förbereder sig för att placera ut taktiska kärnvapen längs gränsen mot grannen i syd.

Nordkorea har även nyligen klubbat en ny lag som godkänner kärnvapenattacker i "förebyggande syfte" när Pyongyang känner sig hotat.

– Nordkorea har uppenbarligen sökt efterlikna Putins förhållningssätt kring Ukraina och samtidigt använt kriget som en förevändning för att snabba upp vapenutvecklingen, säger Park Won Gon, professor i Nordkoreastudier vid Seouls Ewha Womans University.

Fakta: Nordkorea

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare år har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig mellan Washington och Pyongyang, liksom både robotuppskjutningar och kärnvapentest från Nordkorea.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de drygt 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons