Annons
Nyheter

Nordkoreansk avhoppare tros ha återvänt hem

Nordkorea • Publicerad 3 januari 2022
En person tros ha tagit sig fram och tillbaka över den hårdbevakade gränsen mellan Nord- och Sydkorea.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Den person som tog sig över gränsen in i Nordkorea på nyårsdagen är sannolikt en person som på samma farliga sätt flydde landet för drygt ett år sedan, enligt Sydkorea.

Sydkoreanska övervakningssystem upptäckte hur någon i lördags tog sig över taggtrådsstängslet vid den hårdbevakade gränsen. Händelsen väckte uppmärksamhet eftersom det är ovanligt att någon försöker ta sig in i Nordkorea olovligen. Det har även rests kritik mot att Sydkoreas gränsvakter inte upptäckte och stoppade gränsöverträdelsen.

Annons

Sydkoreas försvarsdepartement säger nu att det troligen handlar om en nordkoreansk avhoppare som greps på den sydkoreanska sidan gränsen i november 2020. Varför han nu valt att återvända är oklart.

Att smita över gränsen är ett riskfyllt företag. Den demilitariserade zonen är försedd med landminor, taggtråd, pansarfällor och bevakas av beväpnade vakter på bägge sidor.

Runt 34 000 nordkoreaner har flytt hemlandet sedan slutet av 1990-talet. Bara ett 30-tal av dem har återvänt under de senaste tio åren, enligt sydkoreanska myndigheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons