Annons

Nordmakedonien numera medlem i Nato

Nordmakedonien • Publicerad 28 mars 2020
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar Nordmakedonien som militäralliansens 30:e medlem. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar Nordmakedonien som militäralliansens 30:e medlem. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Nordmakedonien har formellt upptagits i militäralliansen Natos gemenskap. USA:s utrikesminister Mike Pompeo konstaterade i ett uttalande Nordmakedoniens medlemskap.

"Nordmakedoniens inträde i Nato i dag är kulmen på många års ansträngningar av regeringen och folket i Nordmakedonien att gå med i Nato", sade Pompeo. Han tillade att landets medlemskap ska stödja större integration, demokratiska reformer, handel, säkerhet och stabilitet i regionen.

Annons

Det slutgiltiga steget in i Nato har kommit efter åratal av försök och förhandlingar, då Grekland motsatt sig medlemskap på grund av grannlandets tidigare namn.

Landet hette då formellt Den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien. Makedonien är också en historisk och geografisk region i norra Grekland.

I januari i fjol kunde en av de längsta diplomatiska dispyterna avgöras, och i februari för ett år sedan inleddes förhandlingar sedan Natos 29 medlemmar godkänt processen.

"Nordmakedonien är nu en del av Nato-familjen, en familj med 30 nationer och nästan en miljard människor", skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett uttalande.

Han leder en ceremoni på måndag, då Nordmakedoniens flagga ska hissas för första gången vid Natos högkvarter i Bryssel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons