Annons
Nyheter

Norge sparkar ut 15 ryska diplomater

Norge sparkar ut en stor grupp ryska diplomater ur landet.
Det handlar om 15 personer som beskrivs som underrättelseofficerare bakom täckmantel. Ryssland varslar om svarsåtgärder.
Norge • Publicerad 13 april 2023
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt på en presskonferens där hon förklarar varför 15 ryska diplomater tvingas lämna landet.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt på en presskonferens där hon förklarar varför 15 ryska diplomater tvingas lämna landet.Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Rysslands ambassad i Oslo. Arkivbild.
Rysslands ambassad i Oslo. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

De 15 personerna är underrättelseofficerare som har arbetat under diplomatisk täckmantel vid Rysslands ambassad i Oslo, enligt ett pressmeddelande från Norges regering. Deras verksamhet uppges ha blivit övervakad under en längre tid.

De har hållit på med saker som är "oförenliga med deras diplomatiska status", enligt utrikesminister Anniken Huitfeldt.

"Är ett hot"

Annons

– Det är inte tal om genuina diplomater utan underrättelseofficerare under diplomatisk täckmantel. Deras verksamhet är ett hot mot norska intressen, säger Huitfeldt vid en snabbt sammankallad presskonferens, enligt nyhetsbyrån NTB.

Norge utvisade tre ryska diplomater med ungefär samma motivering i april förra året. I höstas greps en forskare vid universitetet i Tromsø av säkerhetspolisen PST. Enligt mannens pass är han brasiliansk medborgare, men enligt PST var han en rysk så kallad illegalist, en sovande agent. Han utvisades.

I regeringens pressmeddelande poängteras att det rådande säkerhetsläget i Europa har medfört ett större ryskt underrättelsehot. Från och med nu kommer inga underrättelseofficerare kunna få visum för diplomatiskt arbete i Norge, understryks det vidare.

"Det här är ett viktigt steg för att motverka och minska nivån av rysk underrättelseaktivitet i Norge, och på så vis slå vakt om våra nationella intressen", meddelar utrikesminister Huitfeldt i utskicket.

Rysslands reaktion

De 15 ryssarna förklaras formellt vara "personae non gratae" (icke önskvärda personer) och behöver lämna landet så snart som möjligt. Åtgärden bekräftas också av den ryska ambassadens presstalesperson Timur Chekanov, som skriver i ett sms till tidningen VG att man reagerar väldigt negativt.

"Detta är ytterligare ett extremt ovänligt steg, som kommer att följas av svarsåtgärder", skriver han.

Ryssland kommer att besvara Norges tilltag och då på ett vis landet finner lämpligt, meddelar även utrikesdepartementet i Moskva enligt landets statliga medier.

– Det finns ingen anledning för Ryssland att reagera. Vi har norska diplomater som är stationerade i Ryssland, men ingen av dem är förtäckta underrättelseofficerare, vilket är grunden till vårt beslut, säger Anniken Huitfeldt enligt NTB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons