Annons
Nyheter

Norsk BNP ökar mer än väntat

Ekonomi • Publicerad 7 juli 2021
Norges centralbank, med chefen Øystein Olsen, planerar räntehöjning i september. Arkivbild
Norges centralbank, med chefen Øystein Olsen, planerar räntehöjning i september. ArkivbildFoto: Terje Pedersen NTB/TT

Norsk ekonomi växer snabbare än väntat, enligt färsk statistik från den norska statistikbyrån SSB.

I maj ökade Norges bruttonationalprodukt med 1,8 procent jämfört med månaden före, enligt SSB. Det kan jämföras med en Reutersenkät som gick ut till analytiker, som visade en snittprognos på 0,9 procent.

Annons

Ett lyft för den norska privatkonsumtionen med 4,9 procent – upp både vad gäller varor och tjänster – bäddar för den överraskande starka återhämtningen. Även den offentliga konsumtionen ökar, upp med 0,3 procent. Men företagsinvesteringarna backar 2 procent efter två månaders uppgångar.

Den solida vändningen uppåt för BNP och den starka uppgången för privatkonsumtionen ger stöd för Norges centralbanks syn på utvecklingen framöver, enligt SEB-ekonomen Lina Fransson.

"Så länge som restriktionerna inte stramas åt igen borde de ha begränsad effekt på tillväxten och ge stöd till Norges Bank räntehöjningsplaner med inledning i september", skriver hon i en kommentar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons