Annons
Nyheter

Norska politiker ropar varg – snön kan avgöra

Den så kallade Elgå-ulven splittrar Norge på högsta politiska nivå.
Regeringen vill rädda ett omstritt vargpar. Stortinget har röstat för att det ska kunna skjutas. Nu kan vädret avgöra i en kamp mot klockan.
Norge • Publicerad 14 december 2020
Liksom i Sverige är vargen kontroversiell i Norge. Arkivbild från vargvänliga demonstrationer i Oslo.
Liksom i Sverige är vargen kontroversiell i Norge. Arkivbild från vargvänliga demonstrationer i Oslo.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

– De har en dag på sig. Jakten måste komma i gång på tisdag oavsett om Elgå-ulven är kvar i området eller inte, säger Emilie Enger Mehl, som sitter i stortinget för Sentern, till nyhetsbyrån NTB.

Hon har med sig en majoritet i det norska parlamentet, som häromdagen röstade för att en tillfällig skyddszon ska tas bort, och att jakt kan inledas på tisdag i denna vecka.

Viktig för stammen

Annons

Regeringen, däremot, har tagit fasta på att Elgå-ulven anses genetiskt viktig. Djuret har rötter i Finland och Ryssland, och innebär därför nya fräscha gener för den norsk-svenska vargstammen.

Klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre) har gett myndigheten Statens naturoppsyn i uppdrag att flytta på den uppmärksammade vargen och honan som den slagit följe med. Innan vargparet är flyttat kommer inte skyddszonen att upphävas, är beskedet.

Mehl tycker att det är "otroligt" och "fullständigt respektlöst mot folkstyret" om regeringen inte följer stortingets beslut.

Men Rotevatn påpekar att stortinget också röstat för att värna genetiskt värdefulla vargar, och att regeringen därmed måste väga de olika målen mot varandra.

Vädret avgör

I slutändan kan dramat avgöras av vädret. Naturvårdarna kämpar nu mot klockan för att hitta vargparet.

– Det handlar bland annat om att det måste vara tillräckligt bra spårsnö för att hitta vargarna. Alla nödvändiga beslut har fattats, men vädret och föret är bortom politisk kontroll, säger Rotevatn enligt NTB.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons