Annons

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Handel • Publicerad 9 april 2019
Norrmännens godisätande har inte minskat i och med sockerskatten. Arkivbild.
Norrmännens godisätande har inte minskat i och med sockerskatten. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Förra året höjde Norge sockerskatten med 83 procent – ett misstag enligt en statlig utredning som nu lämnats till regeringen. Utredarna menar att skatten har varit dåligt utformad och snedvridit konkurrensen.

Norrmännen har inte slutat att äta godis, de har bara handlat mer i Sverige. Det norska näringslivets branschorganisation NHO ansåg redan innan skatten infördes att höjningen skulle snedvrida konkurrensen, och NHO får nu alltså medhåll i den utredningen som tycker att den ska skrotas.

Annons

I stället lämnar utskottet bakom utredningen ett förslag på en hälsoavgift på varor som anses osunda.

– Skatterna på choklad, godis och alkoholfria drycker kan ha ett antal effekter, bland annat för hälsa, industri, gränshandel och statliga intäkter. Utskottets rapport är viktig för att förstå konsekvenserna och kopplingarna. Den utgör en bra grund för regeringens fortsatta arbete, säger finansminister Siv Jensen till nyhetsbyrån NTB.

Svenska handlare vid gränsen som har pratat med tror inte att de norska kunderna kommer att försvinna om skatten sänks. Prisskillnaderna mellan länderna är ändå väldigt stora.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons