Annons
Nyheter

Northvoltkrisen: Risk att kompetens försvinner

Många som drabbas i Northvolts jättevarsel i Skellefteå kan komma att lämna landet – och ta kompetensen med sig – när de slutar på fabriken.
– Jag ser en sådan risk, och det är därför vi kraftsamlar nu, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L).
Arbete • Publicerad 27 september 2024
Det finns en risk att de varslade arbetarna lämnar landet när deras uppsägningstid på Northvolt i Skellefteå löper ut. Bilden är tagen i tisdags.
Det finns en risk att de varslade arbetarna lämnar landet när deras uppsägningstid på Northvolt i Skellefteå löper ut. Bilden är tagen i tisdags.Foto: Pontus Lundahl/TT
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) reser till Skellefteå på fredagen.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) reser till Skellefteå på fredagen.Foto: Foto: Christine Olsson/TT

Under fredagen reser Mats Persson till Skellefteå för att bilda sig en uppfattning om situationen efter batteritillverkaren Northvolts storvarsel i måndags.

– Jag åker dit för att ta del av den kraftsamling som nu sker lokalt, där kommun och staten samarbetar och naturligtvis för att lyssna in den bild företrädare för anställda har, säger han.

Annons

Han tog själv emot varselbeskedet "med bestörtning".

– Alla de människorna som berörs av detta och som är oroliga nu och som går i väntans tider på att få besked vad som händer med dem – det är klart att vi alla känner med dem, säger han.

Tidspress för utomeuropéer

För de utomeuropeiska anställda gäller det att hitta ett nytt jobb inom tre månader från sista arbetsdag, annars tvingas man lämna landet.

– Men man möter också en stark arbetsmarknad och har goda möjligheter att hitta ett annat arbete, och därmed kunna vara kvar i Sverige. Vi vill ju ingenting hellre än att hårt arbetande människor från andra länder ska skapa en framtid i vårt land, säger han.

Han ser dock en risk att de lämnar Sverige, och tar med sig den kompetens de har inom ett område som anses som viktigt för den gröna omställningen.

– Vi kraftsamlar rejält just för att se till att vi kan erbjuda de anställda andra jobb i regionen, eller för den delen andra jobb i Sverige, just för att det är en unik kompetens som Sverige behöver.

"Se över reglerna"

Även Skellefteå kommun har behov av anställda inom vård och omsorg, och skulle kunna tänka sig att omskola före detta Northvoltarbetare. Även IF Metall lokalt tror att arbetare skulle vara intresserade av det. Men medellönen för ett vårdbiträde i Skellefteå är 25 121 kronor. För att få arbetstillstånd krävs en lön på 28 480 kronor.

– Vi anser att man behöver titta över de här reglerna. Vi har ju ett behov av arbetskraft inom offentlig sektor. Där har vi ju våra kollektivavtalade lägstalöner, och vi anser att det är dem som är rimliga att man använder sig av, säger Kim Bodén, förhandlingschef vid Skellefteå kommun.

Mats Persson kommer inte med några nya besked eller löften till Skellefteå.

– Vi har haft och har problem med utnyttjande av utländsk arbetskraft i Sverige och då har det här varit en åtgärd för att för att hindra att människor utnyttjas. Sen välkomnar jag en diskussion om exakt vilken lönenivå man ska ha, säger Persson.

Fakta: Så många utanför EU jobbar på Northvolt

Drygt 1 700 personer jobbar på Northvolt i Skellefteå, Västerås och Stockholm med arbetskraftstillstånd från tredje land, det vill säga utanför EU.

Enligt Northvolts hemsida har man 6 500 anställda globalt, varav 3 800 arbetade i Skellefteå innan sommaren.

Företaget har expanderat kraftigt. I slutet av 2023 hade man enligt årsredovisningen totalt 5 800 anställda från 160 länder.

Källor: Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Northvolt

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons