Annons
Nyheter

Nötvarningar och böntips i ny vegoguide

Efter fiskguiden och köttguiden presenterar Världsnaturfonden för första gången en vegoguide – som rankar vegetabilier efter miljöpåverkan. Till skillnad från de tidigare guiderna finns inga rödljus.
Miljö • Publicerad 1 oktober 2020
Bönor får grönt ljus i Världsnaturfondens nya vegoguide, om de inte transporteras med flyg. Arkivbild.
Bönor får grönt ljus i Världsnaturfondens nya vegoguide, om de inte transporteras med flyg. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: 

– Vi ser ingen produkt som vi vill avråda ifrån så starkt från att den får rött ljus här. I stället är det gott om gröna ljus. Men det finns så klart ändå en gradering och vissa varor som får orange, som man inte ska äta så ofta om man vill minska sitt ekologiska fotavtryck, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden.

Cashewnötter, hasselnötter, avokado, kokos och oliver är exempel på matvaror som blivit orangemarkerade i guiden. Det handlar framför allt om att de ofta odlas i områden där den biologiska mångfalden eller vattenresurserna kan hotas, och där användningen av bekämpningsmedel kan vara hög och oreglerad, förklarar Anna Richert.

Annons

– Orange betyder att man ska vara försiktig och inte äta så ofta, eller helst välja något annat. Man kan också välja ekologiska alternativ, för de får ofta en bättre bedömning, säger Anna Richert.

Fyra kriterier

Guiden har tagits fram i samarbete med forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, som har bedömt produkterna utifrån fyra olika miljökriterier: klimatpåverkan, påverkan på biologisk mångfald, användning av bekämpningsmedel och vattenresurser.

– När det gäller klimatpåverkan finns det en hel del studier och livscykelanalyser vid det här laget, som vi har kunnat använda. För de andra kriterierna har det krävts lite mer beräkningar, säger Hanna Karlsson Potter, forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Liksom Anna Richert slogs hon av att de allra flesta produkterna i vegoguiden har fått grönt ljus, eller till och med den extrainsatta kategorin grönt med stjärna.

– När vi tittade på klimatpåverkan och använde samma kriterier som för köttguiden blev det nästa bara grönt, så då införde vi grönt med stjärna för att få fler skillnader. Det är saker som man gärna får låta vara basen på tallriken, säger Hanna Karlsson Potter.

Grönt för hamburgare

Det som kännetecknar de stjärnmärkta gröna matvarorna är att de är ekologiskt framställda. När samma varor – exempelvis bönbiffar, linser, kikärter, havre, spenat och rödbetor – inte är ekologiskt odlade halkar de ner till grönt ljus.

TT: Hur är det med vegetariska hamburgare och biffar som blivit allt mer populära som köttersättning?

– De får generellt grönt ljus. Ärtprotein, tofu, tempeh och så vidare odlas ofta med låg klimatpåverkan, låg påverkan på den biologiska mångfalden och liten påverkan på vattenresurser, säger Anna Richert.

TT: Men om de framställs av soja, finns det ingen risk att sojaodlingarna orsakar exempelvis skövlade regnskogar?

– Nej, den avverkningen drivs av soja som går till djurfoder. De här matvarorna odlas inte i områden där regnskogen hotas. Däremot saknar vi ekologiska märkningar för det vi kallar vegokött och som ofta framställs av soja. Det får gärna utvecklas mer, säger Anna Richert.

Annons

TT: Ni gav ut den första fiskguiden 2002, sedan kom köttguiden 2015 och nu kommer vegoguiden. Ser ni några resultat av era guider?

– Det är svårt att särskilja vad vår roll är, men frågorna har verkligen kommit upp på tapeten. Så jag tycker att vi får vara nöjda med hur samhället har utvecklats. Men det är fortfarande så att vi äter alldeles för mycket kött, så att vi inte klarar planetens gränser. Så vi är inte framme än, säger Anna Richert.

Fakta: Vegoguiden

Vegoguiden har tagits fram av Världsnaturfonden, i samarbete med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet.

Vegetabiliska livsmedel bedöms utifrån fyra kriterier:

Klimatpåverkan (utsläpp av växthusgaser i samband bland annat med odling och transporter)

Påverkan på biologisk mångfald (exempelvis monokulturer eller annan landskapspåverkan)

Användning av bekämpningsmedel (ont om data, då uppgift saknas blir betyget sämre)

Användning av vattenresurser (exempelvis konstbevattning)

Produkterna får utifrån dessa kriterier någon av följande färgmärkningar:

Grön med stjärna (bästa valet, låt gärna vara bas i kosten)

Grön (bra val, ät gärna)

Gul (ät ibland, ät lite mindre ofta)

Orange (ät sällan eller välj något annat, kan finnas stor påverkan inom ett eller flera av kriterierna)

69 procent av produkterna har fått antingen grönt ljus eller grönt med stjärna 22 procent får gult ljus och 9 procent får orange ljus.

Vegoguiden finns än så länge inte som app, utan endast på Världsnaturfondens hemsida: wwf.se/vegoguiden

Källa: Världsnaturfonden

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons