Annons
Nyheter

SMHI varnar för en riktig snösnyting

Nu kommer snön på bred front, och det kan bli riktigt trassligt på flera håll – inte minst i Västernorrland. SMHI varnar för besvärligt väder och kraftigt snöfall i de mellersta delarna av landet.
Väder • Publicerad 10 januari 2021
Snö och blåst – i Västernorrland kan det komma upp till fyra decimeter under måndagskvällen och natten mot tisdagen. Arkivbild.
Snö och blåst – i Västernorrland kan det komma upp till fyra decimeter under måndagskvällen och natten mot tisdagen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under dagen kommer snön att falla över stora delar av landet, även om den kan övergå i både regn och blötsnö längst i söder.

– Den följs av uppklarnande väder på eftermiddagen, och det finns chanser till sol i de södra delarna, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Annons

Temperaturen under söndagen håller sig runt nollan i mellersta och södra landet, men längre upp i norr råder minusgrader.

Mer snö är att vänta i hela landet under måndagen. I de mellersta delarna av landet har varningar utfärdats – i Södermanland, Västmanland, Örebro län, Värmlands län, Stockholmskusten, Uppsala län, Gävleborgs län, Dalarna och Jämtland har SMHI utfärdat klass 1-varningar.

– Ett nytt nederbördsområde rör sig in över landet, i Götaland och Svealand, och bitvis över Norrland. Vi får också lite varmare luft, så snöfallet kan övergå i regn i runtom i Götaland och Svealand.

Rejält blåsigt

I norr kommer det dock att vara kallare, och det kraftiga snöfallet kan ge väldigt mycket snö i Västernorrland. SMHI har därför utfärdat en klass 2-varning för snöfallen, som väntas röra sig in över Västernorrland söderifrån under måndag eftermiddag och sedan vidare norrut under tisdagen. En klass 2-varning innebär stora trafikproblem, och kan vid temperaturer nära noll orsaka störningar i el- och teleförsörjningen.

Det kommer att blåsa rejält också. Längs kusterna och på Östersjön ända upp i Bottenhavet varnas för vindar med kulingstyrka.

Under måndagen blir det plusgrader i söder och någon eller några minusgrader i norr. Fast sådan värme kommer vi inte att ha framöver.

– Kyligare luft drar ned från Arktis, och det blir kallare under veckan. Temperaturen kommer att sjunka rejält, säger Linus Karlsson.

Både Götaland och Svealand får minusgrader, på vissa håll riktigt många.

– Det blir mellan minus en och minus fem grader i Götaland, och ned mot minus tio på många håll i Svealand.

Vindarna vänder

Kylan beror på ett väderfenomen som på fackspråk kallas sudden stratospheric warming, berättar Linus Karlsson.

Annons

– Kortfattat så innebär det att den kyliga luften som är innesluten över Arktis rör sig söderut. Luften på högre höjd värms upp och det förändrar vindarna så att den kalla luften inte hålls kvar över Arktis.

Kylan "rymmer" alltså söderut på grund av vindriktningen, och så kan det fortsätta ett bra tag.

– Ja, så här års så pågår det en kamp mellan kyla och värme. Nu har den kyliga luften tagit över.

För att varmluften ska kunna ta sig in krävs att ett lågtryck trotsar den kalla luftmassan och sveper in med varmare innehåll. Men så ser det inte att bli under de närmaste tio dagarna, som SMHI gör prognoser för.

– Vi får vara beredda på fortsatt kyla, säger Linus Karlsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons