Annons
Nyheter

Nu faller hovrättsdomen mot misstänkt gymmördare

En 17-årig pojke fick sluten ungdomsvård för det uppmärksammade mordet på ett gym i Stockholm. Inför hovrättsdomen har åklagaren yrkat på fängelse.
Brott • Publicerad 2 juni 2023
Mördaren lämnar gymmet i centrala Stockholm efter att ha skjutit ihjäl en 54-årig man. Bild från polisens förundersökning.
Mördaren lämnar gymmet i centrala Stockholm efter att ha skjutit ihjäl en 54-årig man. Bild från polisens förundersökning.Foto: Polisen

Den 28 mars i fjol stormade en maskerad skytt in på ett gym i centrala Stockholm, enligt polis och åklagare på jakt efter en gängkopplad man i 40-årsåldern. Offret blev i stället en man i 55-årsåldern som tränade intill och försökte gå emellan.

Pojken, som var 16 år gammal vid mordtillfället, dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Åklagare Daniel Suneson hade yrkat på åtta års fängelse. Tre medåtalade, 19, 31 och 32 år, friades för medhjälp.

Annons

Viktig bevisning, däribland mordvapnet, hittades i en lägenhet i södra Stockholm. Där fanns också ytterligare ett vapen, en påse med kläder och ett munskydd som matchade mördarens – alla med pojkens dna på. På utsidan av munskyddet fanns offrets blod.

Tingsrättsdomen överklagades av den nu 17-årige pojken och två medåtalade som vill frikännas helt, samt av åklagaren som vill att alla fyra döms till fleråriga fängelsestraff.

Den huvudåtalade pojken fritogs i april av väpnade personer i samband med ett tandläkarbesök, och höll sig därefter gömd i en dryg vecka innan han greps.

Svea hovrätt meddelar dom klockan 11 på fredagen.

Fakta: Fyra åtalade för gymmordet

17-åring: Var 16 år gammal vid tillfället för mordet. Dömdes i tingsrätten för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse efter en handgranatsattack mot en restaurang till sluten ungdomsvård. Friades för mordförsök på den tilltänkta måltavlan. Åklagaren yrkar på att han i hovrätten ska dömas även för mordförsöket och att påföljden bestäms till fängelse i åtta år.

19-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och medhjälp till grovt skyddande av brottsling. Var enligt åklagaren den som körde flyktbilen. Frikänd i tingsrätten. Åklagaren yrkar på att han i hovrätten ska dömas till ett flerårigt fängelsestraff.

31-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök, brott mot vapenlagen, narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Misstänks ha kartlagt den egentliga måltavlan och för att ha köpt och lämnat över flyktbilen till de båda yngre männen på morddagen. Frikänd i tingsrätten för åtalspunkterna som gäller mordet. Dömd till 1 års fängelse för bland annat narkotikabrott.

32-åring: Åtalad för medhjälp till mord, medhjälp till mordförsök och narkotikabrott. Misstänks för att tillsammans med 31-åringen ha skaffat fram och lämnat över bilen. Frikänd i tingsrätten för åtalspunkterna som gäller mordet. Dömd till 3 månaders fängelse för narkotikabrott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons