Annons
Nyheter

Nu inleds största militärövningen på 30 år

Nu inleds Aurora 23 – den största nationella militärövningen på över 30 år. I luften, på marken och till sjöss ska Försvarsmakten öva på att stoppa ett stort väpnat angrepp mot Sverige.
Försvar • Publicerad 17 april 2023
Bilden är tagen när militärövningen Aurora genomfördes 2017. Arkivbild.
Bilden är tagen när militärövningen Aurora genomfördes 2017. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Runt 26 000 personer deltar i militärövningen Aurora 23, som pågår 17 april till 11 maj.

Övningen kommer att synas och höras i många delar av landet, främst i Skåne, Småland, där de flesta stridsövningarna på övningsfält sker, samt på Gotland. En del stridsövningar sker även på civil mark och skjutning med lös ammunition förekommer.

Annons

I Norrbotten ska svenskt och norskt hemvärn öva. Stridsflyg och annat militärflyg ska lyfta från flygbaser runt om i landet. Längs kusterna i södra Sverige ska stridsbåtar och korvetter öva. USA deltar med en jagare.

Ett av de viktigaste övningsmomenten är Sveriges förmåga att ta emot utländsk militär hjälp. Förutom svenskar deltar soldater från 13 länder.

Från Norge ska cirka 700 amerikanska marinkårssoldater med utrustning transporteras via Jämtland och Härjedalen. I Oskarshamn ska hundra brittiska soldater säkra hamn och flygplats så att Sverige kan ta emot en motoriserad skyttebataljon på tusen soldater från Finland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons