Annons
Nyheter

Nu kommer ljuset tillbaka

När axlar sänks, steg saktas in och spontana tillrop som "titta solen" inte kan hållas tillbaka vet man att Sverige går mot ljusare tider.
Väder • Publicerad 11 februari 2023
Mer ljus ger oss en bättre dygnsrytm. Arkivbild.
Mer ljus ger oss en bättre dygnsrytm. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Och nu kommer ljuset i rask takt. Dagarna blir märkbart längre.

I södra och mellersta Sverige blir dagen omkring en halvtimme längre i veckan. Högst upp i norr ökar den med drygt en timme i veckan.

Positivt

Annons

Och det är inte bara inbillning. Ljuset gör oss på riktigt både gladare och piggare.

– Ljuset som kommer gör det lättare för oss. Sömnen blir bättre, vi blir piggare och bättre på att vara vakna, säger Arne Lowden, som är docent vid Stockholms universitet och forskar på ljus, sömn och stress.

Han pekar på tröttheten under den mörka vintern som får oss att vilja gå och lägga oss. Men vi sover inte bättre, för vi kan inte somna.

– Ljus på dagen gör att vi får en rytm som är mer anpassad till dygnet. Skillnaden mellan dag och natt blir mer tydlig. Det blir lättare för oss att somna på kvällen. Kroppen är beroende av att vi har tydlig dygnsrytm.

Push i hjärnan

I synnerhet har det starka morgonljuset inverkan på oss.

– Starkt ljus gör oss pigga för det aktiverar stresshormoner. Och om stresscentrum aktiveras, aktiveras andra delar av hjärnan.

Produktionen av hormonerna kortisol och adrenalin ökar.

– Vi får en push av aktivering i hjärnan. Det gör att vi blir piggare. Och vi får hjälp av solljuset när det faller in lite tidigare på morgonen. Vi blir vakna.

TT: Hur stor inverkan har solljuset på våra liv?

– Ljuset är den viktigaste faktorn för reglering av dygnsrytm. Och vi vet att det påverkar sömn, humör och vakenhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons