Annons
Nyheter

Förslag om Nordirland utmanar EU

Freden på Nordirland är viktigare än handelsfrågan med EU. Det är den brittiska regeringens förklaring till det lagförslag för att ändra Nordirlandsprotokollet som lades fram i underhuset i London på måndagsförmiddagen.
EU • Publicerad 13 juni 2022
Tvisten handlar om EU- medlemmen Irlands gräns till Nordirland.
Tvisten handlar om EU- medlemmen Irlands gräns till Nordirland.Foto: Johan Hallnäs/TT
Det nordirländska regionstyret är i fokus i handelsgrälet mellan Storbritannien och EU. På bilden marscherar Orangeorden framför det nordirländska parlamentet Stormont häromveckan.
Det nordirländska regionstyret är i fokus i handelsgrälet mellan Storbritannien och EU. På bilden marscherar Orangeorden framför det nordirländska parlamentet Stormont häromveckan.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Lagförslaget ska börja gälla om kompromissamtalen med EU misslyckas. Lagen skulle alltså köra över utträdesavtalet med EU, vilket fått Bryssel att ilskna till.

Nordirlandsprotokollet stadgar att handeln mellan Storbritannien och Nordirland kontrolleras, så att varor inte kan flöda fritt in i och ut ur EU via gränsen Nordirland-Irland. Om Storbritannien börjar strunta i protokollet hotar i värsta fall handelskrig med EU.

Annons

Den brittiska regeringen lovar med lagförslaget att ta bort "onödigt" pappersarbete vid gränsen och ge verksamheter i Nordirland samma skatteförutsättningar som resten av Storbritannien. Enligt förslaget ska också handelstvister flyttas bort från EU- domstolen, rapporterar BBC.

Hot om rättsliga åtgärder

Utrikesminister Liz Truss säger att fortsatta förhandlingar med EU bara är möjliga om "EU är villigt att ändra protokollet" men att man "för tillfället" inte är det.

– Vi är väldigt tydliga med att vi agerar inom lagens ramar, säger Truss enligt flera medier.

Företrädare för EU och vissa brittiska politiker anser att draget bryter mot internationell lag.

Efter att förslaget presenterats i parlamentet hotade EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic med rättsliga åtgärder, rapporterar AFP.

– Vi noterar mycket bekymrat den brittiska regeringens beslut att lägga ett lagförslag på bordet, säger Sefcovic till reportrar i Bryssel på måndagskvällen.

Enligt Sefcovic är det inte aktuellt för EU att omförhandla brexitavtalet.

Pågått sedan 2020

Grälet mellan London och Bryssel om Nordirlandsprotokollet har pågått i princip ända sedan Storbritannien formellt lämnade EU den 31 januari 2020.

Tvistefrågan är vilka handelsregler som ska gälla mellan Nordirland och resten av Storbritannien, respektive mellan Nordirland och republiken Irland.

Protokollet styr detta, men regeringen i London och de Londonvänliga unionisterna i Nordirland anser att protokollets handelsregler inte fungerar. Unionisterna har länge krävt en ändring för att sätta sig i den samlingsregering som enligt 1990-talets fredsavtal ska styra Nordirland.

Annons

Freden är viktigare än protokollet, förklarade Nordirlandsministern Brandon Lewis på söndagen.

– Det rätta att göra är att reparera detta.

Johnson anklagas

"Vi förblir öppna för förhandlingar med EU, men kan inte vänta med att fixa de problem som nordirländarna ställs inför", skrev Liz Truss på Twitter efter att under måndagsmorgonen ha diskuterat saken med sin irländske kollega Simon Coveney.

Samtidigt anklagas den brittiske premiärministern Boris Johnson för att drivas av inrikespolitisk makthunger. Han antas gynnas av att visa upp en hård linje mot EU. Och det behöver han, efter att nyligen ha vunnit en misstroendeomröstning ganska knappt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons