Annons
Nyheter

Nu lämnar Kamala Harris sin plats i senaten

Hej Vita huset, på återseende senaten.
Med två dagar kvar till installationen tar USA:s blivande vicepresident Kamala Harris farväl av senaten.
USA • Publicerad 18 januari 2021
USA:s blivande vicepresident Kamala Harris. Fotot togs under valrörelsen.
USA:s blivande vicepresident Kamala Harris. Fotot togs under valrörelsen.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Demokraten Alex Padilla, valansvarig i Kalifornien, tar över Kamala Harris plats i USA:s senat.
Demokraten Alex Padilla, valansvarig i Kalifornien, tar över Kamala Harris plats i USA:s senat.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Avskedet sker under måndagen. Demokraten Harris ersätts av partikamraten Alex Padilla, som i nuläget är valansvarig i hennes hemstat Kalifornien, har guvernör Gavin Newsom beslutat.

Padilla blir Kaliforniens första senator som är spansktalande, så kallad hispanic. Men han är också den första mannen att representera delstaten på 30 år. När Harris lämnar senaten finns inte längre någon svart kvinna i kammaren, något Newsom fått viss kritik för, enligt public servicekanalen NPR.

Annons

Harris hann inte sitta sin fulla, sex år långa första mandatperiod i senaten. Men under de fyra åren där har den tidigare åklagaren gjort sig känd som en skarp utfrågare av tilltänkta ministrar och domare.

Som vicepresident lär hon dock återvända ofta. Detta eftersom vicepresidenten också är ordförande i senaten och den som kastar den avgörande rösten vid jämna voteringar. Sådana lär det bli gott om i vår eftersom Demokraterna och Republikanerna har 50 platser vardera i kammaren.

Senaten kommer att ha ett pressat schema i vår. Vid sidan av att stifta lagar ska ledamöterna fråga ut och godkänna president Joe Bidens val av ministrar samt hålla riksrätt mot den avgående presidenten Donald Trump.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons