Annons
Nyheter

Nära 200 husrannsakningar under Anom-insatsen

196 husrannsakningar har gjorts i Sverige under den svenska delen av operation Trojan Shield. Det visar den svenska polisens statistik som nu presenteras efter Anom-insatsen.
Brott • Publicerad 17 juni 2021
Fakta om krypteringstjänsten
Fakta om krypteringstjänstenFoto: Johan Hallnäs/TT

Totalt har 700 husrannsakningar gjorts internationellt inom operationen Trojan Shield, som riktat sig mot mot misstänkta nätverkskriminella över hela världen.

Av dessa har 196 alltså gjorts i Sverige mellan september 2020, då den svenska delen av insatsen inleddes, och den 7 juni 2021 då hela operationen avslutades med en koordinerad och omfattande räd mot kriminella i en mängd länder.

Tre ton

Annons

Den svenska polisens statistik som precis sammanställts visar att sammanlagt drygt tre ton narkotika beslagtagits inom ramen för den svenska delen av insatsen. Det rör sig om bland annat kokain, hasch och amfetamin. Femton vapen, varav två automatvapen, samt två handgranater och tre fordon har också tagits.

Nära 3,8 miljoner kronor i kontanter som härrör från misstänkta brottsvinster är också en del av beslaget.

Enligt polisen rör det sig inte om några rekordbeslag, men Anom-insatsen syftade till att frihetsberöva strategiska personer och säkra bevisning som kan användas mot dem.

"Styrande aktörer"

"Beslagen är viktiga men inte avgörande i det här arbetet, utan målet var att gripa strategiska individer och de som polisen bedömer vara styrande aktörer i kriminella nätverk. Med ett par undantag har vi frihetsberövat de vi hade som mål att gripa", säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, i en skriftlig kommentar.

Operationen har varit möjlig då FBI tillsammans med australisk polis kunnat utveckla och föra ut en krypteringstjänst, Anom, bland kriminella, som använt den i tron om att det varit en säker kommunikationsmetod. I själva verket kunde polisen ta del av alla meddelanden som skickats, och därmed få kännedom om brottsplaner och nätverk.

Fakta: Trojan Shield och Anom

Trojan Shield/OTF Greenlight är en stor operation mot grovt kriminella som inkluderat polis över hela världen. Sexton länder har deltagit, varav Sverige är ett. Sverige har också tillsammans med Nederländerna lett den europeiska delen av operationen.

Bakgrunden till operationen är att FBI via en källa lyckades ta över en ny krypteringstjänst, kallad Anom. Tjänsten utvecklades och spreds ut bland profilerade kriminella som sedan rekommenderade den vidare till andra kriminella, i tron om att det var en säker kommunikationsmetod. Det de inte visste var att det hela var en fälla – polis kunde i hemlighet ta del av alla meddelanden som skickades via Anom-telefonerna. Det handlar om över 27 miljoner meddelanden totalt.

Under måndagen den 7 juni 2021 skedde en mängd ingripanden världen över, även i Sverige. Dagen efter gick Europol, FBI och de andra inblandade polismyndigheterna ut offentligt och berättade om operationen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons