Annons
Nyheter

Nu ska kommunerna väga fimparna

Kommunerna ska börja väga cigarettfimpar. Skräp på svenska gator kan komma att stå tillverkarna dyrt.
Miljö • Publicerad 7 februari 2023
Sveriges kommuner ska kompenseras för kostnaden av att ta hand om skräp. Genrebild.Foto: Nora Lorek/TT

Den 1 januari infördes den första delen av de nya nedskräpningsavgifterna, den så kallade fasta avgiften. Den innebär att tillverkarna av produkter som ofta slängs i naturen kommer att betala en fast avgift till Naturvårdsverket.

Avgiften ska gå till att finansiera nationella skräpmätningar och att administrera systemet för avgifterna.

Annons

Den andra delen, den rörliga, börjar gälla först vid nästa årsskifte men kan komma att bli kostsam för exempelvis snus- och cigarettföretag.

Varje vecka plockas 60 ton skräp från gator, en kostnad som tynger kommuner från norr till söder. Nu är det producenterna som ska stå för notan i stället.

Retroaktiv avgift

Kommunerna ska börja rapportera sina kostnader för att bli av med skräpet. Där ingår vad det kostar att plocka upp skräpet, transportera och behandla det samt notan för administration och informationsspridning.

Cigarettfimpar ska dessutom vägas. Senast den 21 mars ska kommunerna ha rapporterat sina kostnader för 2022. Dessa kostnader kommer att ligga till grund för avgiftens storlek.

– Det blir en retroaktiv avgift som producenterna betalar. Vi kommer i slutet av det här året att publicera vad avgiften blir. Det ska vi kommunicera så tydligt som möjligt och sedan, 2024, börjar de betala, säger Petra Selander, handläggare på producentansvarsenheten på Naturvårdsverket.

Delaktiga producenter

Producenternas nota räknas ut efter hur stor del av marknaden de står för.

– Producenterna är angelägna om att vara delaktiga i arbetet, så klart. Det här blir ju en ny avgift för dem. Därför är de måna om att det finns transparens och att de får delta i processen när vi sätter produktavgifterna, säger Selander och fortsätter:

– Vi har också sagt att producenterna kan göra ett förebyggande arbete och vara mer aktiva i nedskräpningsfrågan. Flera har också gjort det – ju mindre deras produkter skräpar ner, desto lägre blir deras avgift.

Sedan den 1 januari i fjol kan dessutom privatpersoner få böter för att kasta skräp på marken.

Fakta: Det räknas som skräp

Den som släpper ut följande engångsprodukter på den svenska marknaden är avgiftsskyldig:

Engångsplastlock till muggar

Flexibla omslag

Matlådor som är engångsplastprodukter

Muggar som är engångsplastprodukter

Plastflaskor för dryck och andra dryckesbehållare som rymmer mindre än 0,6 liter

Tobaksvaror med filter

Filter

Tunna plastbärkassar

Ballonger (2025)

Våtservetter (2025)

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons