Annons
Nyheter

Nu väcks åtal om polismordet

På fredag väcker åklagaren åtal mot en 17-årig pojke som misstänks ha mördat en polisman i Göteborg i juni.
Pojken har suttit häktad i nästan fyra månader.
Brott • Publicerad 27 oktober 2021
Blommor och ljus vid mordplatsen i Biskopsgården några dagar efter dådet.
Blommor och ljus vid mordplatsen i Biskopsgården några dagar efter dådet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polismannen sköts ihjäl sent på kvällen den 30 juni, när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården.

Polisen har gjort bedömningen att skotten inte var riktade mot polismannen. Men det var han som träffades och miste livet.

Annons

Skottlossningen har också bedömts vara kopplad till konflikten mellan kriminella gäng i Biskopsgården, som pågått i omkring tio år.

Den misstänkte 17-åringen greps två dagar efter mordet. Han har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för ett mordförsök ombord på en spårvagn.

Pojkens mamma hade i flera år försökt få hjälp till sin son, när hon såg att han hamnat snett. Men det gav inget resultat. Göteborgs stad har tillsatt en haverikommission för att utreda varför mammans vädjan om hjälp inte hörsammades.

17-åringen har suttit häktad längre än den nya maxtid på tre månader som infördes med en lagändring i år.

"Jag kommer att väcka åtal nu på fredag" skriver kammaråklagare Linda Wiking i ett mejl till TT.

Mordet på polismannen väckte stor upprördhet och förstämning, både i det offentliga Sverige och bland allmänhet och kollegor.

– Alla i Polissverige känner en stor sorg, sade Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisregion Väst, i samband med att den mördade polismannen begravdes.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons