Nyheter

Ny app ska stoppa felparkerade elsparkcyklar

Trafik • Publicerad 11 augusti 2020
En ny svensk app ska stoppa felparkerade elsparkcyklar. Arkivbild.
En ny svensk app ska stoppa felparkerade elsparkcyklar. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB

En ny app har nått svenska mobiltelefoner. Syftet är att råda bot på de felparkerade elsparkcyklar som ligger strödda över städerna, rapporterar Göteborgs-Posten.

Appen, som heter Felsparkerad, skapades som ett ideellt projekt av Andreas Carlsson och Oscar Léman. Den fungerar genom att anmälaren klickar på vilket märke och var på kartan den felparkerade elsparkcykeln finns, och sedan skickas en anmälan till stadens trafikkontor och elsparkcykelaktörerna. Aktörerna är positivt inställda till initiativet, enligt Andreas Carlsson.

– De känner av sitt eget problem, vilket är modigt av dem att erkänna. De vill ju inte heller att deras tjänst ska användas på fel sätt, säger han till GP.

När Felsparkerad först lanserades i Stockholm tog det bara några dagar innan 10 000 rapporteringar hade inkommit. Nu finns den i hela landet där det finns elsparkcyklar, dessutom planeras det för lansering i Norge och Danmark.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.