Annons

Nordkoreas nya avfyrning – från ubåt?

Nordkorea har gjort en ny provskjutning i östlig riktning ut över havet.
Enligt osäkra uppgifter handlar det denna gång om minst en ballistisk robot, eventuellt avfyrad från en ubåt.
Nordkorea • Publicerad 2 oktober 2019
En nyhetssändning, med arkivbilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, om onsdagens robotuppskjutning. Bilden är tagen på Seouls centralstation.
En nyhetssändning, med arkivbilder på Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, om onsdagens robotuppskjutning. Bilden är tagen på Seouls centralstation.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Om det bekräftas att Pyongyang-regimen skaffat sig förmåga att skjuta robotar från ubåtar är det ett stort steg, som tvingar grannländer och stormakter att omvärdera hotbilden från den lynniga diktaturen, säger experter enligt nyhetsbyrån AFP i Sydkorea.

Japans kustbevakning beskriver enligt medier antingen en robot som sedan delade på sig i luften, eller att det från början rörde sig om två projektiler.

Annons

– I nuläget verkar det som att en robot sköts iväg och att den delade sig i två delar och föll. Vi genomför analyser för att få mer information, säger Yoshihide Suga, talesperson för Japans regering, enligt Reuters.

Väcker oro

Roboten landade i japanskt vatten, utanför landets västra kust.

Uppskjutningen av den ballistiska roboten skulle vara det elfte testet i år från Nordkorea, enligt . Men den nyligen uppskjutna robotens räckvidd och kapacitet bekymrar. Sydkoreas nationella säkerhetsråd har uttryckt stor oro över testet och möjligheten att roboten kan ha avfyrats från en ubåt, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Tokyo-regeringen har fördömt provskjutningarna, men samtidigt sagt att landet inte är i akut fara.

Samtal på gång

Robotuppskjutningen kom bara timmar efter att USA bekräftat Nordkoreas uppgifter om att samtalen mellan länderna ska återupptas.

USA:s utrikesdepartement uppmanar efter provskjutningen Pyongyang att avstå från provokationer och fortsätta delta i förhandlingar om nedrustning av landets kärnvapen. Tongångarna från EU låter likadana. Unionen kallar uppskjutningen för "ännu en provokation" och uppmanar till samtal mellan USA och Nordkorea.

Samtalen har varit låsta sedan de kollapsade när USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un träffades i Vietnam i februari.

De två ledarna kom överens om att återuppta samtalen när de träffades för ett kort möte i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea i juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons