Annons
Nyheter

Ny avsparkstid gav rusning till krogen

Beskedet att OS-finalen i fotboll flyttas gladde inte bara det svenska damlandslaget. På en sportbar i Göteborg såldes platserna nästan slut när nyheten kom.
Krog • Publicerad 5 augusti 2021
Med mindre än ett dygn kvar till avspark har OS-finalen flyttats fram, något som glädjer många av Sveriges krögare. Arkivbild.
Med mindre än ett dygn kvar till avspark har OS-finalen flyttats fram, något som glädjer många av Sveriges krögare. Arkivbild.Foto: Tobias Röstlund/TT

I sista stund kom beskedet att OS-finalen i fotboll mellan Sverige och Kanada flyttas fram. Ny avsparkstid blir klockan 14 på fredagen, svensk tid. Det innebär klockan 21 på kvällen i Japan i stället för klockan 11 på dagen, och på så sätt undviker man den värsta hettan.

Lars Höglin, presstalesperson på sportbarskedjan O’Learys, tar emot beskedet när TT ringer.

Annons

– Det är en jättepositiv nyhet för alla som vill följa finalen. Även om man tycker lite synd om laget som får beskedet mindre än ett dygn innan. Det känns inte så seriöst.

På grund av pandemin har vissa av O’Learys krogar endast öppet kvällstid, men Lars Höglin säger att man ska göra allt för att så många restauranger som möjligt ska kunna visa matchen.

"Mest barnfamiljer och tjejer"

På Cheers Pub & Sportbar i Göteborg är restaurangchefen Richard Granta glad att de nästan 14 borden nästan sålde slut direkt. Enligt Richard Granta är det stor skillnad i publik mellan dam- och herrmatcherna, något som syns i bokningarna inför fredagens final.

– Det är mest barnfamiljer och tjejer nu, säger han.

Anton "Kakan" Edelsvärd, ägare och restaurangchef på sportbaren Allstar i Luleå, håller på att göra ett Facebook-evenemang. Hittills har restaurangen inte kunnat visa matcherna på grund av de udda tiderna, men han är hoppfull.

– Final är alltid final och damerna brukar dra folk, säger han.

Ingen av krögarna är särskilt orolig för att det ska bli någon trängsel i samband med matchen. De tycker att gästerna respekterar restriktionerna och känner inte igen sig i den trängsel som det på senaste tiden rapporterats om. Att det vankas finalmatch tror de inte har betydelse.

– Det är då det är som bäst för då sitter de ju still, säger Anton "Kakan" Edelsvärd.

Skrik men inte hopp

TT: Även när det blir mål?

– Vi svenskar springer inte och hoppar runt, vi kan skrika lite men det är inte upp på bordet, säger han.

Annons

I ett mejl till TT skriver Stockholms stad att man har inspektörer ute hela sommaren, men att det inte blir några särskilda kontroller på krogarna i samband med OS-finalen.

Sedan den 1 juli tillåts sällskap på högst åtta personer inomhus på restaurang, med minst en meter mellan sällskapen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons