Annons
Nyheter

Födde barn 1 maj – nu kan hon bli premiärminister

En styrkemätning mellan landets konservativa styre och den mäktiga familjen Shinawatra väntas i parlamentsvalet i Thailand.
36-åriga Paetongtarn Shinawatra, färgstark dotter till landets avsatte tidigare ledare, är en av huvudkandidaterna. För knappt två veckor sedan födde hon barn.
Thailand • Publicerad 11 maj 2023
Paetongtarn Shinawatra, ledare för oppositionella Pheu Thai.
Paetongtarn Shinawatra, ledare för oppositionella Pheu Thai.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Prutthasin Sooksawas, med smeknamnet Thasin, visas upp av Paetongtarn Shinawatra och maken Pidok Sooksawas.
Prutthasin Sooksawas, med smeknamnet Thasin, visas upp av Paetongtarn Shinawatra och maken Pidok Sooksawas.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Thailands sittande premiärminister Prayut Chan-O-Cha i samband med att han formellt registrerade sig som kandidat i valet i början av april.
Thailands sittande premiärminister Prayut Chan-O-Cha i samband med att han formellt registrerade sig som kandidat i valet i början av april.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Söndag 14 maj går thailändarna till valurnorna. Parlamentsvalet ses av många som en kamp mellan de rojalistiska och militärstödda regeringspartierna och den demokratiska och reformvänliga oppositionen.

Släkten Shinawatra, som under många år har spelat en framträdande roll inom den thailändska politiken, representeras den här gången av Paetongtarn Shinawatra. Den 36-åriga ledaren för oppositionspartiet Pheu Thai är delvis utbildad i Storbritannien och dotter till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra.

Annons

Det är tredje gången en medlem i den mäktiga familjen ger sig in i kampen om den politiska makten i Thailand.

Först ut var telekommagnaten Thaksin Shinawatra, som två gånger valdes till landets premiärminister innan han i september 2006 störtades i en militärkupp. Därefter följde hans syster Yingluck Shinawatra, som satt på posten 2011–2014 och därefter avsattes av Thailands författningsdomstol.

Leder i mätningarna

De senaste opinionsmätningarna tyder på att Pheu Thai har medvind bland de thailändska väljarna. Paetongtarn Shinawatra, som varit höggravid under stora delar av valkampanjen, meddelade också vid en presskonferens i början av maj att hon hoppas gå segrande ur valstriden, skriver The Guardian.

– Vi vill ha en jordskredsseger så att Pheu Thai kan bilda regering och förverkliga våra löften till folket, sade hon.

Under evenemanget, som hölls bara dagar efter förlossningen, visades även den nyfödde sonen upp för medieuppbådet.

Kritisera kungahuset?

I parlamentsvalet ställs Paetongtarn Shinawatra bland annat mot den sittande premiärministern Prayut Chan-O-Cha, som tog makten i en militärkupp 2014.

Prayut Chan-O-Cha meddelade i januari att han i valet skulle ställa upp för det nybildade Phak Ruam Thai Sang Chart – i stället för det regeringsledande Palang Pracharath-partiet.

Phak Kao Klai är ytterligare en av huvudkrafterna i valet. Partiet, under ledning av Pita Limjaroenrat, är populärt bland unga väljare som vill se demokratiska reformer. Det är också det enda som vill reformera den omtalade lagstiftning som slår fast att kritik av monarkin kan leda till långa fängelsestraff.

Även den tidigare generalen Prawit Wongsuwan, som fram tills nyligen var en av Prayut Chan-O-Chas allierade, kandiderar i valet för partiet Palang Pracharath.

Kontroversiell släkt

Det faktum att ytterligare en medlem av släkten Shinawatra kandiderar i ett parlamentsval riskerar att reta upp känslorna bland många konservativa väljare, enligt Prajak Kongkirati, statsvetare från universitetet Thammasat i Bangkok.

Annons

– Många människor älskar dem, men många konservativa motsätter sig också Thaksin och hans släkt, säger han.

Bara dagar före valet har också ett Twitterinlägg från Thaksin Shinawatra, som 2008 gick i landsflykt efter att ha avsatts från premiärministerposten, lett till att temperaturen i valkampanjen stigit.

"Jag har beslutat att resa hem i juli för att ta hand om mina barnbarn. Jag ber er förlåta mig. Jag har inte träffat min familj på nästan 17 år och jag är gammal", twittrar den avsatte premiärministern.

Paetongtarn Shinawatra hävdar å sin sida att hon, trots sitt politiska arv, står på egna ben.

– Jag är och kommer alltid att vara min fars dotter – men jag fattar mina egna beslut, sade partiledaren nyligen under ett valmöte.

Fakta: Partier att ha koll på inför Thailands parlamentsval

Phak Ruam Thai Sang Chart ("Enad nation"). Nybildat parti. Leds av Prayut Chan-o-Cha.

Phak Phuea Thai ("För thailändare"). Leds av Paetongtarn Shinawatra.

Phak Kao Klai ("Ny framtid"). Leds av Pita Limjaroenrat.

Phak Phalang Pracharat ("Folklig statsmakt"). Leds av Prawit Wongsuwan.

Den sittande premiärministern Prayut Chan-O-Cha upplöste i mars Thailands parlament och kallade till val – det andra i ordningen sedan han tog makten i en militärkupp 2014.

Över 52 miljoner thailändare väntas rösta i valet, som hålls söndag den 14 maj.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons