Annons
Nyheter

Ny deltavariant upptäckt i Uppsala

Coronaviruset • Publicerad 18 augusti 2021
Mats Martinell, medicinsktledningsansvarig för smittspårningeni Uppsala. Arkivbild.
Mats Martinell, medicinsktledningsansvarig för smittspårningeni Uppsala. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

En ny deltavariant av coronaviruset har upptäckts i Uppsala. Det är första gången varianten konstaterats i Sverige, enligt lokala medier.

Smittspårningsenheten har identifierat åtta personer som tycks ha dragit på sig tilläggsmutationen med namnet E484Q. Två av de smittade har fått båda sina vaccindoser men ingen av dem har blivit så sjuk att de behövt sjukhusvård, skriver Upsala Nya Tidning.

Annons

Smittan har förts in i samband med resor från Spanien och Portugal och sedan har de hemvändande personerna i sin tur smittat minst en person.

Bara omkring 400 fall av varianten har konstaterats i världen men troligen finns det många fler.

– Att inte fler fall konstaterats beror inte på att den är ovanlig utan på att det krävs utökad sekvensering för att hitta den, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten på Akademiska sjukhuset, till UNT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons